Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a avertizat că este posibil ca Rusia să nu îşi poată îndeplini angajamentele externe din cauza sancţiunilor impuse după ce a invadat Ucraina, însă această situaţie nu va provoca o criză financiară globală, scrie Reuters.

Fondul Monetar InternationalFoto: Graeme Sloan / ddp USA / Profimedia

Directorul FMI a spus, la o emisiune la postul american de televiziune CBS, că sancţiunile impuse de către SUA şi alte state au deja un impact "sever" asupra economiei ruse şi vor duce anul acesta la o recesiune profundă.

Ea a afirmat că războiul şi sancţiunile au, de asemenea, efecte semnificative asupra statelor vecine care depind de livrările de energie din Rusia şi deja au avut ca rezultat un val de refugiaţi comparabil cu cel din Al Doilea Război Mondial.

Rusia numeşte acţiunile sale din Ucraina o "operaţiune specială".

O intrare a Rusiei în incapacitate de plată ar putea declanşa o criză financiară globală?

Sancţiunile limitează, de asemenea, capacitatea Rusiei de a avea acces la resursele sale şi de a-şi achita datoriile, ceea ce înseamnă că o intrare în incapacitate de plată nu mai este văzută ca "improbabilă", a explicat oficialul FMI.

Întrebată dacă intrarea în incapacitate de plată ar putea declanşa o criză financiară globală, Georgieva a răspuns: "Deocamdată, nu"

Expunerea totală a băncilor la Rusia se ridică la aproximativ 120 miliarde de dolari, o sumă care, deşi nu este insignifiantă, "nu este relevantă din punct de vedere sistemic", a spus șefia FMI.

Întrebată dacă Rusia ar putea avea acces la finanţarea de urgenţă de 1,4 miliarde de dolari aprobată de FMI săptămâna trecută pentru Ucraina în cazul în care Moscova câştigă războiul şi instalează un nou guvern, Georgieva a spus că fondurile sunt într-un cont special la care are acces doar Executivul ucrainean. Oficialul FMI a subliniat că se referă la "un guvern ucrainean recunoscut internaţional".

Săptămâna trecută, Georgieva a declarat că FMI va înrăutăţi precedenta sa estimare privind un avans al economiei mondiale de 4,4% în 2022 din cauza războiului, dar a dat asigurări că traiectoria generală rămâne pozitivă.

Creşterea rămâne robustă în ţări ca SUA, unde se înregistrează o redresare rapidă în urma pandemiei COVID-19. Cel mai semnificativ impact va fi resimţit în ceea ce priveşte creşterea preţurilor la materiile prime şi majorarea inflaţiei, care în mod potenţial ar putea duce la foamete şi insecuritate alimentară în zone din Africa, a avertizat directorul general al Fondului Monetar Internaţional.