SUA vor încerca să convingă China să nu ofere armament Rusiei, în cadrul unei reuniuni la nivel înalt la Roma, reuniune pe care Casa Albă o consideră extrem de importantă nu doar pentru războiul din Ucraina, cât pentru viitorul raport de putere pe scena internațională, relatează The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Jake Sullivan, consilier pe probleme de securitate, se va întâlni cu omologul său chinez Yang Jiechi în capitala Italiei.

Într-un interviu pentru CNN, Sullivan a precizat că SUA urmăresc cu atenție în ce măsură China va oferi Rusiei orice fel de sprijin, material sau economic.

”Este una dintre procupările noastre. Am comunicat Beijingului că nu vom asista pasivi și nu vom permite unei țări să ofere compensații Rusiei pentru pierderile suferite ca urmare a sancțiunilor economice”, a mai declarat el.

Sullivan a mai spus că SUA au transmis clar Beijingului că vor exista consecințe în cazul unui efort de amploare pentru ajutorarea Rusiei.

Un purtător de cuvânt al ambasadei chineze în SUA, întrebat despre informaţiile din presă conform cărora Rusia cere Chinei ajutor militar, a spus că Beijingul este concentrat să evite ca războiul din Ucraina „să scape de sub control”.

”Prioritatea acum este de a preveni escaladarea situaţiei tensionate sau chiar scăparea de sub control”, a declarat Liu Pengyu, purtător de cuvânt al Ambasadei Chinei la Washington, conform Reuters.

Duminică, Financial Times şi alte instituţii de presă au anunţat că oficialii americani cred că Rusia a cerut ajutor militar Chinei, precum şi sprijin economic.