​Arabia Saudită a anunţat sâmbătă că a executat într-o singură zi 81 de persoane acuzate de infracţiuni legate de „terorism”, un record care depăşeşte numărul total de condamnări la moarte în 2021 în ţară, informează agenţia oficială de presă SPA, preluată de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Persoanele executate - 73 de saudiţi, şapte yemeniţi şi un sirian - au fost acuzate de apartenenţă la mai multe grupuri „teroriste”, între care organizaţia jihadistă Statul Islamic, Al-Qaeda şi rebelii houthi în Yemen, adaugă SPA.

Potrivit agenţiei, acestea au încercat să incite la mai multe atacuri în regat, în special împotriva locurilor de cult, clădirilor guvernamentale, precum şi a „instalaţiilor vitale pentru economia ţării”. Ele sunt de asemenea acuzate că au încercat să ucidă membri ai forţelor de ordine şi să introducă clandestin arme în regat.

Tot potrivit SPA, fiecare dintre cei vinovaţi a fost „condamnat de tribunale saudite în urma unor procese supervizate de 13 judecători”.

Arabia Saudită are una dintre cele mai ridicate rate ale execuţiilor din lume, cu 69 de condamnări la moarte în 2021, potrivit unul bilanţ al AFP stabilit pe baza informărilor oficiale.