Secţiile de votare s-au deschis miercuri în Coreea de Sud pentru alegerile prezidenţiale care se anunţă a fi un duel strâns între candidatul de stânga Lee Jae-myung, din partea Partidul Democrat, aflat în prezent la putere, şi conservatorul Yoon Suk-yeol, din partea Partidului Puterii Populare, transmite AFP.

Coreea de SudFoto: Emmanuel DUNAND / AFP / Profimedia

Un număr de 44 de milioane de alegători sunt aşteptaţi la secţiile de votare între orele 06:00 (21:00 GMT marţi) şi 18:00 (09: 00 GMT). Urnele vor fi apoi accesibile până la ora 19:30 (10:30 GMT) pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Cei doi candidaţi, Lee şi Yoon, sunt umăr la umăr în sondaje, diferenţa nedepăşind marja de eroare. Ei adună împreună 90% din intenţiile de vot, lăsând doar firimituri celorlalţi zece candidaţi aflaţi în cursa pentru funcţia de şef al statului.

Creşterea preţurilor în domeniul imobiliar în Seul, decalajul în creştere dintre bogaţi şi săraci şi rata ridicată a şomajului în rândul tinerilor sunt principalele preocupări în rândul alegătorilor, potrivit sondajelor.

Coreea de Sud se confruntă, de asemenea, cu o Coree de Nord din ce în ce mai agresivă, care, anul acesta, a efectuat o serie record de teste de arme.

Noul şef al statului îi va urma preşedintelui în exerciţiu Moon Jae-in, care nu poate candida pentru un alt mandat de cinci ani.