Statele Unite și partenerii săi europeni din Consiliul de Securitate al ONU nu au reușit luni să convingă China și Rusia să adopte un text „de bază” împotriva Coreei de Nord, care tocmai a efectuat un nou presupus test cu rachete balistice, potrivit diplomaților, citați de AFP.

Linda Thomas-GreenfieldFoto: Wikipedia

Ne-ar fi plăcut să avem China și Rusia alături de noi” pentru acest text, a declarat pentru AFP ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield, după o ședință închisă a Consiliului.

Flancat de zece ambasadori, dintre care câțiva nu reprezintă o țară membră a Consiliului de Securitate, precum Australia sau Japonia, diplomatul american a citit un text comun în care afirmă unitatea acestui grup „condamnând (...) testul din 5 martie efectuat de Coreea de Nord cu o rachetă balistică”.

„Ca și alte 10 lansări de rachete balistice de la începutul anului, acest act al Coreei de Nord a încălcat mai multe rezoluții ale Consiliului de Securitate”, a adăugat Linda Thomas-Greenfield.

„În timp ce Coreea de Nord își intensifică acțiunile de destabilizare, Consiliul de Securitate continuă să păstreze tăcerea. Fiecare lansare de rachete balistice care are ca rezultat inacțiunea Consiliului subminează credibilitatea Consiliului de Securitate al ONU în fața Coreei de Nord și subminează regimul global de neproliferare. ”, a spus ea, fără a menționa China și Rusia.

Potrivit diplomaților, aceste două țări au fost singurele care s-au opus în cadrul întâlnirii unui text „de bază” și foarte scurt, menit să arate unitatea Consiliului în fața experimentelor de la Phenian.