Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a lansat vineri un apel direct către cetăţenii ruşi, cerându-le să protesteze împotriva atacului asupra centralei nucleare Zaporojie şi a ocupării acestui obiectiv de către forţele militare ruse, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Rusia pune însă atacul pe seama unor sabotori ucraineni şi acuză Kievul de provocare.

"Mă adresez ruşilor: cum este posibil? După ce am luptat atâta împreună în 1986 împotriva catastrofei de la Cernobîl", a spus Zelenski într-un discurs televizat.

El afirmase în cursul nopţii că tancuri ruseşti echipate cu detectoare termice au tras asupra reactoarelor centralei.

Incendiul care s-a declanşat într-o clădire destinată instruirii a fost în cele din urmă stins de pompierii ucraineni, care iniţial au anunţat că nu se pot apropia din cauza atacurilor ruşilor. Ministerul rus al apărării a comunicat vineri că centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost de fapt ţinta unor sabotori ucraineni, iar operaţiunea respectivă a reprezentat o provocare.

Generalul Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt al ministerului, a anunţat că centrala cu şase reactoare funcţionează normal, iar zona era sub control rusesc încă din 28 februarie.

"Cu toate acestea, noaptea trecută, pe teritoriul de lângă centrala electrică, a avut loc o încercare a regimului naţionalist de la Kiev de a efectua o provocare monstruoasă", a declarat el. Conform lui Konaşenkov, o patrulă a Gărzii Naţionale ruse a fost atacată de un grup ucrainean de sabotaj, în apropierea centralei. (Agerpres)