În vreme ce trupele ruse întâmpină rezistența Ucrainei pentru a noua zi consecutiv, iar Parlamentul a introdus pedeapsa cu închisoarea pentru cei care distribuie ”informații false” despre acțiunile militare ale Rusiei, dar mai ales pe fondul temerilor legate de introducerea legii marțiale și decretarea mobilizării generale, unii ruși caută să fugă din țară, îmbarcându-se în avioane cu destinația către acele țări care nu și-au închis spațiul aerian pentru Rusia.

Vedere spre Piața Roșie din MoscovaFoto: Oleg Elkov / Alamy / Profimedia Images

Kremlinul a respins speculațiile potrivit cărora autoritățile intenționează să introducă legea marțială sau vor interzice părăsirea țării de către bărbații care pot lupta, însă unii ruși nu sunt dispuși să își asume niciun risc, relatează Reuters și CBC.

Un bărbat care s-a întors anul trecut din vestul Europei la Moscova spune că a cumpărat un bilet cu destinația Istanbul, pentru acest weekend, însă se teme că nu va mai putea pleca din țară.

"Mă tem că va fi introdusă mobilizarea generală mâine și nu voi putea părăsi țara”, a spus un tânăr de 29 de ani, care a dorit să-și păstreze anonimatul.

"Nici în cele mai rele coșmaruri ale mele nu aș fi putut imagina un astfel de iad atunci când am revenit în țară, acum un an”.

Un alt bărbat, de 38 de ani, spune că a reușit să cumpere un bilet extrem de scump cu destinația Orientul Mijlociu.

"Nu vreau să lupt în acest război. Am auzit multe zvonuri și nu am încredere în Kremlin atunci când spune că acestea nu sunt adevărate”.

Mi-e rușine

După ce și-a lăsat pisica în grija familiei, o tânără de 29 de ani a reușit să plece în Israel înainte ca prețul biletelor să crească și mai mult.

Femeia a plecat încă de duminica trecută fiind convinsă că lucrurile se vor înrăutăți la Moscova.

"Mi-e rușine că nu am rămas în Rusia, că nu lupt până la capăt, că nu protestez pe străzi”, a spus ea. "Dar dacă ești împotriva războiului, te arestează și mai este și legea asta privind trădarea de stat”.

Pedeapsa maximă pentru trădare este de 20 de ani de închisoare.

Președintele Vladimir Putin a susținut joi că ”operațiunile militare” din Ucraina se deruleză conform planului și i-a lăudat pe soldații ruși, numindu-i ”eroi”.

În jur de 7.669 de ruși au fost arestați la protestele anti-război care au avut loc începând cu 24 februarie.