Partidul Socialist condus de premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero a castigat cu o majoritate clara alegerile legislative desfasurate duminica, in Spania. Potrivit AFP, care citeaza primelor rezultate afisate pe site-ul Ministerului spaniol de Interne, socialistii au obtinut circa 169 de mandate de deputat, dintr-un totat de 350, in timp ce conservatorii lui Mariano Rajoy au castigat aproximativ 153. In urma acestui scrutin, Jose Luis Rodriguez Zapatero va primi un nou mandat de premier.

Potrivit rezultatelor oficiale, Partidul Socialist (PSOE) a obtinut 43,64% la suta din voturi, in timp ce Partidul Popular (PP) al lui Rajoy a fost cotat cu 40,12 procente.

PP a recunoscut victoria clara a formatiunii socialiste la alegerile legislative, liderul opozitiei felicitandu-l oficial pe actualul premier. Rajoy, care si-a axat campania pe nelinistea crescanda a spaniolilor in fata incetinirii cresterii economice si a unei imigratii necontrolate, i-a telefonat lui Zapatero pentru a-i ura "succes pentru binele Spaniei". El a asigurat ca PP va continua sa-si apere "convingerile".

Scrutinul de duminica a fost marcat de o participare importanta, dar inferioara celei din anul 2004, potrivit ultimului punctaj oficial al zilei difuzat de guvernul spaniol. Circa 75% din cei 35 de milioane de spanioli cu drept de vot s-au prezentat la urne.

Jose Luis Zapatero - unul dintre ultimii lideri socialisti aflati la putere in Europa

Jose Luis Rodriguez Zapatero, in varsta de 47 de ani, a obtinut cel de-al doilea mandat de premier, devenind unul dintre ultimii lideri socialisti aflati la putere in Europa. De profesie avocat, Zapatero s-a impus la putere ca reformator si adept al unui socialism european. El si-a asumat adesea riscuri mari, nu intotdeauna apreciate de aripa de centru a taberei sale, extinzand statutul de autonomie al Cataloniei si incercand, ca si predecesorii sai, o negociere, ratata in final, cu separatistii basci din cadrul ETA.

Inca de la inceputul mandatului s-a dovedit a fi un adevarat luptator, hotarand sa retraga trupele spaniole din Irak, in pofida nemultumirii Washingtonului.

O alta problema cu care s-a confruntat guvernul Zapatero a fost cea a imigrantilor. In cei patru ani de mandat ai lui Zapatero, numarul rezidentilor straini din Spania a ajuns, pentru prima data in istorie, la aproape 9 procente din totalul populatiei.

Dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, cabinetul lui Zapatero a impus un moratoriu privind migratia fortei de munca din cele doua tari, catre Spania. Moratoriul a fost prelungit in 2008 si va fi mentinut cel putin pana in 2009. Ministrii spanioli ai Muncii, Afacerilor Interne si de Externe, artizanii acestei decizii, au motivat ca prelungirea moratoriului este necesara in conditiile cresterii somajului in aceasta tara.

Decizia a fost luata in ciuda reactiilor venite de la Bucuresti, de la presedintele Traian Basescu, si in ciuda protestelor comunitatii de romani si bulgari din Spania, care au apreciat ca se transforma, astfel, fara voia lor, in cetateni europeni "de mana a doua".

Cu toate acestea, liderul socialist a promis crearea a circa 2 milioane de noi locuri de munca, daca va fi reales in functie. El nu a precizat insa daca aceasta facilitate se adreseaza imigrantilor sau localnicilor.