Germania va debloca o anvelopă financiară excepțională de 1,5 miliarde de euro pentru a cumpăra cât mai curând posibil gaz natural lichefiat (GNL) pentru a asigura aprovizionarea cu energie în contextul războiului cu Ucraina, a anunțat miercuri Ministerul german al Economiei, citat de AFP.

Livrari gaze rusestiFoto: Peter Kovalev / TASS / Profimedia

Guvernul a mandatat o companie privată pentru realizarea acestei tranzacții. „Acum rămâne să se decidă ce gaz lichefiat va fi cumpărat, dar acest lucru se va face foarte repede”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului.

Germania importă acum din Rusia mai bine de jumătate din gazul necesar, o dependență despre care spune că vrea să o reducă cât mai repede posibil.

Valurile de sancțiuni ale Occidentului izolează din ce în ce mai mult Rusia, însă în acest moment livrările de gaze nu sunt vizate pentru a nu fi afectate propriile economii.

Din această cauză, Rusia „nu are nicio scuză pentru a opri furnizarea de gaze, cărbune sau petrol”, a comentat ministrul german de Finanțe Christian Lindner, avertizând că un astfel de scenariu nu trebuie exclus.

Pe măsură ce rezervele de gaze ale Germaniei au scăzut la un nivel îngrijorător în această iarnă, guvernul spune că țara este forțată să-și accelereze planurile de diversificare a surselor de furnizare de energie și de tranziție la sursele regenerabile.

Țara intenționează să construiască terminale GNL pentru a importa gaze lichefiate pe mare, infrastructuri pe care nu le deține în prezent și pentru care este nevoie de câțiva ani.