Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a felicitat-o pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, cu prilejul Zilei Femeii. „Aceasta sarbatoare a fost inventata la dumneavoastra in tara, dar noi o marcam cum stim noi rusii, maret, din tot sufletul”, a spus zambind Putin intampinandu-si oaspetele la resedinta lui din afara capitalei. In opinia sefului statului rus, relatiile dintre Rusia si Germania au evoluat bine in ultimii ani.

„Imi face placer sa constat faptul ca in ultimii ani am colaborat bine – si cu vechiul guvern, si cu cel condus de dumneavoastra”, a adaugat Putin, adresandu-se cancelarului. „Cred ca putem fi multumiti de ce am facut. Si sper ca aceasta intalnire nu va fi ultima noastra intrevedere, dar cu siguranta este ultima in aceasta calitate”, a subliniat liderul rus.

Drept raspuns, Merkel a declarat ca „adio suna ciudat”. „De-a lungul guvernarii mele ne-am intalnit de multe ori, am gasit o cale de a discuta despre diferite problemel si foarte des acest lucru a fost pentru mine o bucurie, dar frecvent si o mare provocare”, a recunoscut Angela Merkel. „Astazi, avem posibilitatea de a sta de vorba si de a privi spre viitor”, a estimat cancelarul.

„Legaturile sunt foarte sranse, si ele vizeaza atat contactele politice, cat si colaborarea economica in domenii total diferite”, a precizat cancelarul. „Germania si Rusia, la fel ca Europa si Rusia trebuie sa colaboreze, trebuie sa gaseasca drumul optim catre conlucrare”, s-a aratat Merkel convinsa. Inainte de a se retrage la discutii, Merkel l-a intrebat pe Putin daca i-a pregatit micul dejun sotiei in aceasta zi speciala.

„Am pregatit un cadou, iar in privinta micului dejun, il voi servi cu dumneavoastra”, a explicat presedintele rus. „Micul dejun este, de fapt, pentru noi pranzul”, a precizat Merkel.

Kosovo, un subiect fierbinte

Una din temele principale a vizat independenta Kosovo. Impreuna cu Franta si SUA, Germania s-a numarat printre principalii sustinatori ai ideii de a acorda independenta albanezilor kosovari. Presedintele Rusiei a subliniat odata in plus pozitia Rusiei in aceasta chestiune. Potrivit spuselor sale, recunoasterea de catre Rusia a independentei Kosovo este posibila doar in cadrul dreptului international si cu acordul Serbiei.

„Sunt de acord doar cu un astfel de comprois”, a subliniat seful statului rus. In ce priveste precedentul Kosovo, „separatismul a mai primit un impuls”, a spus Putin. Intrebat despre succesorul sau, care peste doua luni va intra oficial in pielea de presedinte, Putin este convins ca Medvedev va apara activ interesele tari – la fel cum a facut-o el insuri.

„Se creeaza senzatia ca unii parteneri abia asteapta ca eu sa predau prerogativele, pentru a avea de a face cu altcineva”, a afirmat Putin „M-am obisnuit cu etichete de genul e greu sa discuti cu un fost agent KGB. Medvedev va fi mai liber din acest punct de vedere pentru a-si demonstra parerile sale liberale. In acelasi timp, el este, in sensul bun al cuvantului, la fel de nationalist ca si mine. Si nu cred ca partenerilor nostri le va fi mai simplu cu el. Este un patriot adevarat, si va apara in mod activ interesele Rusiei pe plan international”, a spus presedintele Putin.

Divergente de opinii asupra NATO

In alta ordine de idei, el a catalogat daunatoare extinderea la nesfarsit a NATO. „Larginea fara de sfarsit a blocului politico-militar in conditiile actuale, cand nu exista o confruntare intre doua sisteme ostile, o consideram nu doar absolut inoportuna, dar si daunatoare, contraproductiva”, a declarat presedintele.

„Se creeaza impresia ca exista tentativa de a crea o organizatie care sa subordoneze ONU, iar cu o asemenea structura a relatiilor internationale este greu de crezut ca omenirea va fi de acord, pentru ca nu se va ajunge decat la o crestere a potentialului conflictual”, crede seful statului rus. Merkel are alta pozitie.

Potrivit afirmatiilor sale, NATO reprezinta „ o alianta exclusiv defensiva”, care nu si-a propus sa devina un al doilea ONU. Iar deciziile de aderare a noilor membri la NATO „trebuie sa fie adoptate in mod independent de potentialii participanti la Alianta”. In acelasi timp, Merkel a recunoscut ca prezenta unor conflicte in aceste tari nu este ceva util. Conflictele slabesc puterea aliantei. Vom analiza acest aspect la viitorul summit de la Bucuresti”, a spus cancelarul.