Sub presiune din toate părțile, președintele american Joe Biden a anunțat vineri că-i va viza cu sancțiuni personal pe Vladimir Putin și pe ministrul său de externe Serghei Lavrov, un act extrem de rar și simbolic, scrie AFP și CNN.

Jan PsakiFoto: Profimedia Images

Impactul acestor sancțiuni este încă neclar, dar purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a indicat că lui Vladimir Putin și Serghei Lavrov li se va interzice, printre altele, să intre pe teritoriul american.

Joe Biden promisese deja în ultimele zile că va da o lovitură teribilă economiei Rusiei și că îl va aduce pe Vladimir Putin la rangul de „paria” pe scena internațională, ca răspuns la invazia pe care o conduce în Ucraina.

Dar într-un moment în care luptele au ajuns în capitala Kiev, mai multe țări membre NATO și-au exprimat dorința de a merge mai departe cu represaliile.

Dimineața, președintele american, care încearcă să conducă un răspuns occidental unit la manevrele Rusiei, a participat la o întâlnire cu membri ai organizației în camera ultrasecurizată a Casei Albe.

În acest proces, Bruxelles-ul și Londra au anunțat sancțiuni împotriva lui Vladimir Putin și Serghei Lavrov, Washingtonul călcându-le pe urme câteva ore mai târziu.

Aceste sancțiuni sunt un semn al „neputinței” Occidentului a criticat imediat diplomația rusă, avertizând că relațiile cu Occidentul sunt aproape de „punctul fără întoarcere”.

Guvernul britanic a anunțat vineri că a înghețat activele președintelui rus Vladimir Putin și ale ministrului său de externe Serghei Lavrov în urma invaziei Rusiei în Ucraina, potrivit AFP.

Trezoreria a declarat că i-a adăugat pe cei doi pe lista sa de entități și persoane vizate de sancțiuni în urma ofensivei ruse din Ucraina.

Reacția marii Britanii vine după ce emisarii europeni reuniți la Bruxelles pentru a stabili detaliile sancțiunilor împotriva Moscovei, aprobate joi de liderii UE, au decis să înghețe activele deținute în Europa de președintele rus Vladimir Putin și de ministrul de externe Serghei Lavrov, a declarat un oficial citat de Reuters.

Vineri, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut UE să sancţioneze Rusia mai rapid şi mai drastic.

Vezi evoluția evenimentelor zilei în LIVETEXT-ul de pe HotNews.ro: