Președintele american Joe Biden a nominalizat-o pe Ketanji Brown Jackson, o judecătoare din circuitul federal de apel, pentru a deveni prima femeie de culoare din istorie care să ocupe un loc în Curtea Supremă a Statelor Unite, anunță Reuters.

Judecatoarea Ketanji Brown JacksonFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Democratul Biden a ales-o pe Jackson, în vârstă de 51 de ani, pentru o slujbă pe viață la cea mai înaltă instanță din Statele Unite după ce judecătorul Stephen Breyer și-a anunțat retragerea la sfârșitul lunii ianuarie.

Biden a promis în mod repetat în timpul campaniei sale electorale din 2020 că va nominaliza o femeie afro-americană la Curtea Supremă, o premieră pentru Statele Unite.

Din cei 115 judecători din istoria Curții, doar 3 nu au fost albi, doar doi au fost afro-americani și ambii au fost bărbați.

Ketanji Brown Jackson, o nominalizare istorică pentru Curtea Supremă

„Judecătoarea Jackson este o nominalizare cu calificări excepționale, precum și o nominalizare istorică și Senatul ar trebui să avanseze un calendar corect și punctual pentru audierea și confirmarea sa”, a afirmat Casa Albă într-un comunicat remis presei.

Acesta mai preciează că președintele american a căutat un candidat cu „recomandări excepționale, un caracter fără cusur și o dedicare neclintită față de domnia legii” care „înțelege impactul profund al deciziilor Curții Supreme asupra vieților americanilor”.

Dacă nominalizarea va fi confirmată de Senat, Jackson va deveni a șasea femeie din istoria Curții Supreme, 3 dintre acestea servind în prezent la cea mai înaltă instanță din SUA.

Ea ar urma să se alăture judecătorilor liberali ai curții în care în prezent conservatorii au o majoritate de 6-3.

Democrații au anunțat deja că vor încerca să obțină confirmarea lui Jackson în procedură accelerată, la fel cum au făcut-o republicanii în cazul nominalizării judecătoarei Amy Coney Barrett în 2020, înainte de expirarea mandatului fostului președinte republican Donald Trump.