Germania este pregătită să-și extindă sprijinul pentru misiunea de poliție aeriană a NATO în România și, de asemenea, să dea curs altor solicitări din partea alianței, a declarat joi ministrul Apărării Christine Lambrecht, relatează Reuters.

Christine LambrechtFoto: Kay Nietfeld / AFP / Profimedia

„Am dat (un) ordin să ne extindem și mărim angajamentul în poliția aeriană din România”, a spus ea reporterilor după informarea comisiei de apărare a parlamentului, adăugând că Germania este pregătită să se conformeze cererilor NATO.

Berlinul a desfășurat aproape 1.000 de militari în Lituania ca parte a unei unități de luptă NATO condusă de germani și participă la poliția aeriană a NATO în România cu trei avioane de luptă.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a anunțat joi activarea planului de apărare, precizând că în zilele și săptămânile viitoare va fi sporită prezența militară pe Flancul Estic, în contextul războiului ”sângeros” declanșat de Rusia în Ucraina. Șeful NATO a invocat articolul 5 al tratatului de la Washington afirmând că orice atac asupra unuia dintre aliați va atrage răspunsul alianței și a confirmat că vineri va avea loc un summit extraordinar al liderilor NATO.

Urmărește LIVTEXT:

Rusia a început războiul în Ucraina: Trupele ruse au intrat în regiunea Kiev / Zeci de oameni au murit în primele ore ale atacurilor / Zelenski a decretat mobilizare generală, NATO a declanșat planul de apărare