Principalul opozant rus Aleksei Navalnîi, încarcerat şi inculpat pentru noi acuzaţii, a declarat joi că este împotriva războiului declanşat de Moscova contra Ucrainei, transmite AFP citată de Agerpres.

Foto:

”Sunt împotriva acestui război. Cred că acest război între Rusia şi Ucraina este purtat pentru a ascunde furtul de la cetăţenii ruşi şi a le deturna atenţia de la problemele care există în interiorul ţării, de la degradarea economiei”, a declarat Navalnîi, cu prilejul unei înfăţişări în cadrul noului proces deschis împotriva lui săptămâna trecută, potrivit unei înregistrări video difuzate de canalul de opoziţie Dojd.

Opozantul a mai afirmat că ”acest război va face un mare număr de victime, va strica vieţi şi va continua politica de sărăcire a cetăţenilor ruşi”.

Navalnîi, militant anticorupţie şi adversar jurat al Kremlinului, execută o pedeapsă de doi ani şi jumătate de detenţie pentru o condamnare pentru fraudă, denunţată de el ca fiind motivată politic. El este vizat de noi acuzaţii, pentru care compare de câteva zile în faţa unui tribunal, într-un proces în care riscă o condamnare suplimentară de cel puțin 10 ani.

Mişcarea sa a fost dezmembrată anul trecut de autorităţi, care au ordonat interzicerea ei pentru 'extremism' şi au lansat multiple urmăriri penale împotriva membrilor săi. Aleksei Navalnîi a supravieţuit unei otrăviri grave în 2020 pentru care el consideră responsabil Kremlinul.