China acuză Statele Unite că „toarnă gaz pe foc” în criza din Ucraina, după ce Rusia a recunoscut independența celor două regiuni separatiste din estul țării, Washingtonul a anunțat sancțiuni pentru Moscova.

Discutie intre Vladimir Putin si Xi JinpingFoto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

„Statele Unite nu au încetat să vândă arme Ucrainei, alimentând tensiunile, creând panică și chiar exagerând cu un calendar al războiului”, a declarat o purtătoare de cuvânt a diplomatiei chineze, Hua Chunying, citată de AFP.

„Întrebarea cheie este ce rol au jucat Statele Unite în tensiunile actuale din Ucraina. Cineva care toarnă gaz pe foc, acuzându-i pe alții, este imoral și iresponsabil”, a mai spus ea.

Acest atac la adresa Statelor Unite contrastează cu poziția temperată a Chinei de luni, care a cerut actorilor implicați în criza ucraineană să dea dovadă de retinere.

Teama în privința unei escaladări militare la porțile Uniunii Europene a atins cote maxime luni după ce Vladimir Putin a recunoscut independența regiunilor separatiste din Donețk și Lugansk.

Occidentul a anunțat primele sancțiuni, cea mai importantă venind din Germania care a decis suspendarea proiectului gazoductului Nord Stream 2.

Întrebată despre posibilitatea impunerii de sancțiuni Rusiei, oficialul chinez a spus că „nu au fost niciodată un mijloc cu adevărat eficient pentru a rezolva problemele”.

Președintele american Joe Biden a anunțat marți seară impunerea unei "prime tranșe" de sancțiuni pentru Rusia, cea mai dură fiind tăierea posibilității de finanțare de la instituțiile financiare vestice sau de pe piețele de capital.

Întregul sector bancar rus ar putea fi vizat de sancțiuni, a avertizat un oficial american.

În replică, Rusia a promis că va avea un răspuns „puternic” și dureros” la sancțiunile anunțate de SUA după ce Vladimir Putin a recunoscut independența regiunilor separatiste pro-ruse din Ucraina.

„Nu ar trebui să existe nicio îndoială: va exista un răspuns puternic la sancțiuni, nu neapărat simetric, dar bine calculat și dureros pentru partea americană”, a precizat Ministerul rus de Externe într-un comunicat de presă, citat de AFP și Tass.