Belarus plănuieşte să cumpere elicoptere militare, avioane de luptă şi sisteme de apărare antirachetă din Rusia în următorii ani, a declarat marţi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko.

Lukasenko si PutinFoto: en.kremlin.ru

Potrivit lui Lukaşenko, Belarus vrea să îşi intensifice cooperarea militară cu Rusia, pentru a-şi îmbunătăţi capabilităţile de apărare, în contextul escaladării tensiunilor în Europa, după ce Moscova a recunoscut independenţa celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei, relatează agenţia oficială de presă Belta, preluată de Reuters și Agerpres.

Belarus a anunţat duminică că exerciţiile militare comune cu Rusia desfăşurate pe teritoriul său, care ar fi trebuit să se încheie în aceeaşi zi, vor continua din cauza agravării tensiunilor în Ucraina vecină. Potrivit Minskului, obiectivul manevrelor începute la 10 februarie rămâne „asigurarea unui răspuns adecvat şi a unei dezescaladări a pregătirilor militare desfăşurate de persoane rău-intenţionate în apropiere de frontiere”.

Lukaşenko: „Dacă va fi necesar, vom desfăşura nu doar arme nucleare, ci şi arme supernucleare”

Joia trecută, Aleksandr Lukaşenko, aliat apropiat al Moscovei, a afirmat că ţara sa este gata să găzduiască pe teritoriul său „arme nucleare” în caz de ameninţare din partea Occidentului.

„Dacă va fi necesar (...) vom desfăşura nu doar arme nucleare, ci şi arme supernucleare, arme promiţătoare, pentru a ne apăra teritoriul”, declara Lukaşenko, citat de mass-media belaruse.

După destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991, Belarus, la fel ca alte foste republici sovietice, a renunţat la armele nucleare desfăşurate pe teritoriul său la presiunile SUA şi a acceptat să le restituie Rusiei.

Constituţia belarusă prevedea ca ţara să rămână o „zonă fără arme nucleare”. Cu toate acestea, articolul respectiv a fost înlocuit într-o nouă versiune a Constituţiei propusă de Lukaşenko şi asupra căreia belaruşii vor trebui să se pronunţe în cadrul unui referendum pe 27 februarie. Acest articol ar urma să fie înlocuit prin altul care „exclude o agresiune militară de pe teritoriul” belarus.