Marea Britanie a atribuit marți greșit adresa Băncii Centrale a Rusiei unei bănci private cu legături strânse cu președintele Vladimir Putin și care a fost ținta sancțiunilor anunțate de premierul Boris Johnson, scrie Reuters.

Boris JohnsonFoto: Aaron Chown / PA Images / Profimedia

După ce Rusia a recunoscut republicile separatiste proruse din estul Ucrainei, guvernul condus de Boris Johnson a anunțat sancţiuni împotriva a cinci bănci private din Rusia. Printre acestea se numără şi Banca Rossiya, despre care Guvernul de la Londra spune că este deţinută de "o elită a miliardarilor ruşi care au legături directe cu Putin". Cel puţin deocamdată, marile bănci de stat ruseşti nu au fost cuprinse în lista britanică de sancţiuni.

Guvernul britanic a menţionat însă ca adresă a Băncii Rossiya ''Neglinnaya, 12, Moscova, 107016'', adresă care corespunde de fapt Băncii Centrale a Rusiei. Banca privată Rossiya îşi are sediul principal în oraşul Sankt Petersburg. Cât despre strada Neglinnaya din Moscova, acolo a fost timp de cel puţin un secol sediul Băncii Centrale a Rusiei ori a Uniunii Sovietice.

Nici Ministerul de Externe britanic şi nici Banca Centrală din Moscova nu au răspuns solicitărilor Reuters de a comenta asupra confuziei create. O sursă apropiată Băncii Centrale ruse a spus că această instituţie consideră că este vorba despre o greşeală, care nu are vreun impact asupra operaţiunilor sale.