Consiliul Federației Ruse, camera superioară a Parlamentului de la Moscova, a aprobat cererea lui Vladimir Putin de a trimite militari ruși pentru a-i sprijini pe separatiștii din Donețk și Lugansk a căror independență a recunoscut-o luni.

Vladimir PutinFoto: KAY NIETFELD / AFP / Profimedia

Ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Nikolai Pankov, a citit cererea liderului de Kremlin, susținând că „la granițele republicilor populare Donețk și Lugansk, a fost desfășurată o armată ucraineană de 60.000 de militari”.

Parlamentarii au aprobat cererea cu unanimitate, respectiv 153 de voturi, potrivit AFP.

„Nu am zis că soldații noștri vor merge acum acolo”

La scurt timp după aprobarea parlamentului, Vladimir Putin a declarat, într-o conferință de presă surpriză, că intrarea militarilor ruși în Ucraina depinde de „situația din teren”, potrivit AFP.

„Nu am zis că soldații noștri vor merge acum acolo. Aceasta va depinde, cum se zice, de situația din teren”, a spus el.

Vladimir Putin a susținut totodată că singura soluție a Rusiei a fost să recunoască independența regiunilor separatiste din Ucraina, deoarece Kievul „a ucis” acordurile de pace de la Minsk.

„Acordurile nu mai există. Federația Rusă a fost interesată de aplicarea lor, însă autoritățile ucrainenean declarat public că nu le vor respecta. (...) Acordurile de la Minsk au fost ucise cu mult înainte de recunoașterea de ieri a republicilor populare din Donbas. Și nu de noi, nici de reprezentanții acestor republici, ci de actualele autorități de la Kiev”, a spus Putin