Rusia nu are "deocamdată" intenția de a desfășura forțe militare în teritoriile separatiste din estul Ucrainei, dar va face acest lucru în cazul unei "amenințări", a declarat luni ministrul adjunct de externe Andrey Rudenko.

Soldati rusiFoto: Kirill Kukhmar / TASS / Profimedia

"Ajutorul militar este prevăzut în acord (cu separatiștii), dar să nu speculăm. Pentru moment, nu ne pregătim să desfășurăm pe nimeni nicăieri", a declarat oficialul, citat de agențiile ruse, despre teritoriile din Ucraina a căror independență a fost recunoscută de Rusia.

"Dacă există o amenințare, atunci, desigur, vom oferi asistență în conformitate cu acordul care a fost ratificat", a adăugat el.

Două decrete semnate luni de președintele rus ordonă Ministerului Apărării ca "forțele armate ale Rusiei să îndeplinească funcții de menținere a păcii pe teritoriul" "republicilor populare" Donețk și Luhansk.

De asemenea, ministrul adjunct Rudenko a prezentat în Parlament cele două acorduri de ajutor reciproc parafate cu o zi înainte de Vladimir Putin. Parlamentarii le-au ratificat rapid marți.

Aceste texte creează "baza legală pentru prezența" în aceste teritorii "a unităților militare rusești necesare pentru menținerea păcii în regiune și pentru a asigura o securitate durabilă pentru părți", potrivit unei note explicative care însoțește aceste acorduri.

Documentele "stabilesc obligațiile părților de a-și acorda asistență reciprocă în cazul în care una dintre părți este ținta unui atac" și "asigură protecția comună" a frontierelor.