Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a negat marți dreptul la suveranitate al Ucrainei, susținând că guvernul de la Kiev nu reprezintă toate regiunile care alcătuiesc țara, scrie agenția Interfax, citată de Reuters.

Ministrul rus de externe Serghei LavrovFoto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia

Lavrov a declarat pentru postul TV Rossiya 24 că dreptul la suveranitate ar trebui respectat doar în raport cu statele care reprezintă întregul popor care locuiește pe teritoriul lor și că Ucraina nu mai este unul dintre ele din 2014.

„Dacă vorbim despre principiul suveranității și integrității teritoriale, atunci unul dintre documentele cheie pe care toți juriștii le consideră ca fiind de bază pentru interpretarea Cartei (ONU) este Declaraţia asupra principiilor dreptului internaţional privind relaţiile prieteneşti şi de cooperare dintre state”, a spus ministrul rus de externe.

Serghei Lavrov susține că guvernul de la Kiev nu este reprezentativ pentru poporul ucrainean

El afirmă că această declarație subliniază că ea trebuie „strict respectată în raport cu toate statele care respectă în acțiunile lor practice principiul egalității în drepturi și al autodeterminării popoarelor, și ca urmare trebuie să aibă un guvern reprezentativ pentru toți oamenii care locuiesc pe teritoriul lor, indiferent de rasă, religie și culoare a pielii tuturor oamenilor”.

„Cred că nimeni nu poate argumenta că regimul ucrainean, începând cu lovitura de stat din 2014, reprezintă întregul popor care trăiește pe teritoriul statului ucrainean”, a adăugat șeful diplomației ruse.

Lavrov a adăugat că multe regiuni ale Ucrainei au respins „un astfel de pas anticonstituțional” și „ceea ce s-a întâmplat în Crimeea, ceea ce s-a întâmplat în estul Ucrainei, arată cât de respins a fost acest guvern de milioane de ucraineni la acea vreme”.

Vladimir Putin spune că Ucraina a fost o creație a bolșevicilor

Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni seara în discursul în care anunța recunoașterea independenței regiunilor separatiste Luhansk și Donețk că Ucraina, în granițele sale moderne, a fost creată în esență de Lenin și de bolșevici și că ea nu a avut niciodată o tradiție a propriei sale statalități.

El a comentat că Rusia ar fi fost prea generoasă după 1990 cu teritoriile rusești cedate țărilor nou înființate.

„Rusia a fost 'jefuită' când Uniunea Sovietică s-a dezintegrat în 1991”, a declarat liderul de la Kremlin care crede că, odată cu prăbușirea blocului sovietic, a avut loc o „catastrofă geopolitică”.

Putin a mai spus că situația din estul Ucrainei este din nou ”critică”, că a încăput pe mâna oligarhilor care au adus țara „în fața unei lovituri de stat susținută de ambasada SUA cu 1 milion de dolari pe zi”.

Urmărește ultimele evoluții privind situația din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO: