China este îngrijorată de "înrăutățirea" situației din Ucraina, a declarat marți ministrul de externe Wang Yi, reiterând apelul său către toate părțile să dea dovadă de reținere și să rezolve diferendele prin dialog, transmite Reuters.

Wang YiFoto: STEPHEN SHAVER / UPI / Profimedia

Preocupările legitime de securitate ale oricărei țări ar trebui respectate, i-a spus Wang, care este și consilier de stat chinez, secretarului de stat american Antony Blinken în cadrul unei convorbiri telefonice, potrivit unui comunicat al Ministerului chinez de Externe.

"Situația din Ucraina se înrăutățește. China face încă o dată apel la toate părțile să dea dovadă de reținere", i-a spus Wang lui Blinken, potrivit Beijingului.

China va continua să rămână în contact cu toate părțile, a spus Wang.

În cadrul convorbirii, Blinken a subliniat necesitatea de a păstra suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei pe fondul "agresiunii" Rusiei, a declarat Ned Price, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

Amintim că la începutul acestei luni Vladimir Putin și Xi Jinping au semnat o declarație comună în care solicită Occidentului „să renunțe la abordările ideologizate ale războiului rece”, opunându-se astfel extinderii NATO.

China a spus că „înțelege și sprijină” propunerile prezentate de Federația Rusă privind garanțiile de securitate ”obligatorii din punct de vedere juridic pe termen lung în Europa”, se arată în document.