Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de distrugerea eforturilor de pace și a exclus orice concesie teritorială într-un discurs adresat națiunii în primele ore ale zilei de marți.

Președintele ucrainean Volodimir ZelenskiFoto: STEFANIE LOOS / AFP / Profimedia

Zelenskiy a avut această intervenție publică după decizia Rusiei de a recunoaște în mod oficial ca independente două regiuni din estul Ucrainei susținute de Moscova și de a trimite trupe în regiune.

După ce a prezidat o reuniune a Consiliului de Securitate, Zelenskiy a acuzat Rusia de încălcarea teritoriului suveran al Ucrainei și a declarat că acest lucru ar putea însemna că Moscova a pus capăt negocierilor de pace Minsk, menite să pună capăt conflictului separatist din estul Ucrainei.

Zelenskiy a declarat că Ucraina dorește să rezolve criza prin diplomație, dar că țara sa este pregătită să se implice pe termen lung.

"Ne-am angajat pe calea pașnică și diplomatică, o vom urma și numai pe ea", a declarat Zelenskiy.

"Dar ne aflăm pe pământul nostru, nu ne temem de nimic și de nimeni, nu datorăm nimic nimănui și nu vom da nimic nimănui”, a adăugat șeful statului ucrainean.

El a cerut organizarea unui summit de urgență al liderilor Ucrainei, Rusiei, Germaniei și Franței, îndemnându-i în același timp pe aliații Ucrainei să ia măsuri împotriva Rusiei.

"Ne așteptăm la pași clari și eficienți de sprijin din partea partenerilor noștri", a declarat Zelenskiy.

"Este foarte important să vedem cine este prietenul și partenerul nostru real și cine va continua să sperie Federația Rusă cu vorbe", a mai spus el.