​​Președintele Klaus Iohannis susține că recunoașterea de către Rusia a independenței Doneţk şi Luhansk trebuie să primească cel mai dur răspuns al comunității internaționale.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • "România condamnă cu tărie recunoașterea de către Rusia a independenței regiunilor Doneţk şi Luhansk.
  • Aceasta este o încălcare flagrantă a dreptului internațional, care trebuie să atragă cel mai dur răspuns din partea comunității internaționale. Susținem ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a scris Klaus Iohannis pe Twitter.

De asemenea, prin această decizie, Rusia încalcă obligațiile care îi revin în calitate de semnatar al Acordurilor de la Minsk, care devin astfel golite de conținut, mai arată Iohannis, într-o declarație de presă ulterioară.

El mai spune că, prin acțiunile sale, Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, amenință pacea și securitatea globale garantate de însuși Consiliul de Securitate ONU, încălcând deliberat principiile de drept internațional prevăzute de Carta ONU și de Actul final de la Helsinki.

  • "Comunitatea internațională trebuie să sancționeze ferm, imediat și fără echivoc această decizie lipsită de responsabilitate a Rusiei.
  • România reafirmă și în acest context susținerea puternică pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și va acționa în coordonare cu partenerii și aliații săi pentru aplicarea măsurilor de răspuns potrivite", adaugă Iohannis.

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat luni seară decretul de recunoaştere a independenţei regiunilor separatiste Doneţk şi Luhansk, din estul Ucrainei.