Biologul François Gros, a cărei contribuție a fost crucială pentru utilizarea, aproape șaizeci de ani mai târziu, a ARN-ului mesager în principalele vaccinuri anti Covid, a murit la 96 de ani, relatează Le Figaro.

Francois GrosFoto: Eric CABANIS / AFP / Profimedia Images

François Gros a murit vineri, 18 februarie, la vârsta de 96 de ani.

Gros a descoperit, împreună cu François Jacob, ARN-ul mesager – intermediarul molecular al codului genetic ADN – un pas crucial pentru decodificarea genetică. Munca sa a deschis calea, aproape șaizeci de ani mai târziu, către utilizarea acestei tehnologii în principalele vaccinuri utilizate împotriva Covid-19.

„Moștenirea pe care o lasă în urmă este o speranță imensă pentru umanitate”, a scris ministrul francez al Învățământului Superior și Cercetării, Frédérique Vidal, pe contul său de Twitter.

Născut la Paris la 24 aprilie 1925 într-o familie de ”evrei nepracticanți”, François Gros s-a retras la Toulouse în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind nevoit să își schimbe frecvent numele.

Acesta s-a înscris din greșeală la Facultatea de științe din Toulouse, crezând că se înscrie de fapt la Facultatea de medicină.

Acesta s-a înscris la Sorbina în 1944 și apoi a început să lucreze ca voluntar la Institutul Pasteur în 1946.

Tânărul șef de laborator Jacques Monod l-a luat curând sub aripa lui și i-a recomandat să plece în Statele Unite.

În 1960, el a reușit să identifice ARN-ul mesager pentru prima dată în laboratorul lui Jim Watson de la Harvard.

În același timp, pe coasta de vest a Statelor Unite, alți trei cercetători, inclusiv biologul francez François Jacob, au făcut aceeași descoperire.