Încercarea mediatorilor internaționali de a convoca o întâlnire a reprezentanților ucraineni și ruși cu privire la deteriorarea situației din estul Ucrainei a eșuat sâmbătă, după ce delegația rusă nu s-a prezentat, relatează CNN.

Mikko Kinnunen (dreapta)Foto: STANISLAV FILIPPOV / AFP / Profimedia Images

Întâlnirea urma să aibă loc sub auspiciile Grupului de contact trilateral pentru Ucraina, care este prezidat de un reprezentant al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, ambasadorul Mikko Kinnunen.

"Din păcate, și în ciuda agravării situației în conflictul legat de estul Ucrainei, unii participanți au pus anumite precondiții politice pentru a participa. În consecință, întâlnirea nu a avut loc", a spus Kinnunen.

„Regret acest lucru, deoarece sunt convins că, mai ales într-o situație ca aceasta, trebuie folosită orice oportunitate pentru a dezamorsa tensiunile și a reduce riscul unor consecințe nedorite. De trei zile observăm un grad îngrijorător de escaladare, inclusiv activități militare și retorică inflamatorie”, a spus el.

Kinnunen a spus că s-a alăturat conducerii OSCE și regretă „răspândirea dezinformării despre o acțiune militară iminentă a forțelor guvernamentale ucrainene”.