Ziarul ucrainean Pravda scrie, citând surse americane, că Rusia ar putea ataca, pe lângă oponenții politici importanți, activiștii anticorupție dar și dizidenți ruși care trăiesc în exil dacă invadează Ucraina. Patru persoane familiarizate cu serviciile de informații americane au confirmat că Rusia ar avea pregătite liste cu politicieni ucraineni și cu alte celebrități care urmează să fie arestate sau ucise în cazul unui atac rusesc.

Angajat al FSBFoto: Profimedia Images

Un purtător de cuvânt al președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky nu a dorit să facă comentarii pe marginea acestui subiect. „Așa cum am văzut și în trecut, ne așteptăm ca Rusia să încerce să își consolideze poziția prin intimidare și represiune. Aceste acțiuni, care în operațiunile rusești anterioare au inclus crime țintite, răpiri/dispariții forțate, detenție și tortură, sunt susceptibile să-i vizeze pe cei care se opun acțiunilor Rusiei- jurnaliştii și activiștii anticorupție și precum și grupuri vulnerabile, cum ar fi minoritățile religioase și etnice și LGBT”, scrie Pravda, citând un oficial american.

La începutul acestei săptămâni, think tank -ul britanic al British Defense Services Institute a publicat un raport bazat pe interviuri cu mai mulți oficiali înalți ai serviciilor de informații ucrainene. Raportul susține că agenții Serviciului Federal de Securitate rus s-au infiltrat în guvernele locale ucrainene și au început să identifice rețele de indivizi pe care s-ar putea baza pentru a controla guvernele locale în cazul unei invazii ruse.

Potrivit raportului, în decembrie anul trecut, Departamentul 9 al FSB rus a dezvoltat scenarii de război cu conducerea Forțelor Aeropurtate Ruse (așa-numitele Forțe Aeropurtate). Aceștia ar fi identificat localnici care ar sprijini Rusia în invazie și au început să întocmească liste cu cei care nu o vor sprijini.