Primele trupe ruse au început să sosească în Belarus pentru exercițiile militare pe 18 ianuarie, iar manevrele se vor încheia pe 20 februarie. ”Am văzut cu ochii mei mișcarea șenilatelor pe străzile orașului”, a spus un locuitor al orașului bielarus Chojniki, nu departe de granița cu Ucraina, însă acesta nu a avut cuvinte de laudă pentru soldații ruși sosiți pentru exercițiile militare.

exercitii militare comune Rusia-BelarusFoto: Evgeny Odinokov / Sputnik / Profimedia

„Soldații s-au stabilit în pădurile din jur”, a adăugat localnicul, care a cerut să rămână anonim. "Beau mult și își vând o mare cantitate din motorina lor. Locuiesc în corturi", scrie Radio Europa Liberă.

Manevrele, un exercițiu de 10 zile, care se va încheia pe 20 februarie și care implică aproximativ 30.000 de soldați ruși și aproape întreaga armată din Belarus au loc la un moment în care Rusia a acumulat mijloace militare în jurul Ucrainei și în regiunea ucraineană ocupată Crimeea, stârnind temeri de o nouă invazie.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a numit exercițiile din Belarus „cea mai mare desfășurare rusă din zonă de la Războiul Rece”.

Potrivit unui canal Telegram care relatează despre evenimentele de pe căile ferate din Belarus, rușii au început să descarce echipamente militare în Chojniki în noaptea de 14 spre 15 februarie. Canalul a raportat că soldații care descarcă echipamentele rămân frecvent pe șine, chiar dacă alte trenuri se apropie la mai puțin de 200 de metri de ei.

„Mecanicii aproape că trebuie să pună frâne de urgență pentru a evita să nu dea peste ei”, a scris canalul.

În plus, rampele de încărcare, materialul rulant și alte echipamente feroviare au fost avariate la Chojniki, a raportat canalul.

„Echipamentul militar este scăpat frecvent de pe platforme în timpul descărcării”, a scris canalul. „După descărcare, au rămas o mulțime de echipamente abandonate - echipamente de protecție, căști, echipament personal”.

Aceeași sursă susținea că trupele au lăsat liniile feroviare pline de gunoi.

„Pe o porțiune de 3 kilometri au fost lăsați saci de gunoi de 100 de litri la fiecare 20 de metri, precum și sticle de votcă, pet-uri goale de bere și cutii goale de prăjituri”, a raportat canalul Telegram.