Autoritățile separatiste susținute de ruși din estul Ucrainei au adunat vineri copiii la un orfelinat din regiunea separatistă pentru a începe evacuarea lor în Rusia, a informat agenția de presă Interfax, scrie Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Autoproclamata Republică Populară Donețk a anunțat, vineri, o evacuare în masă a locuitorilor regiunii în Rusia, după o creștere a bombardamentelor. Autoproclamata Republică Populară Lugansk a emis ulterior o declarație similară.

Canalele separatiste susținute de ruși postează videoclipuri cu ceea ce spun că sunt orfani evacuați din Donețk.

În același timp coloane de mașini ale civililor se întreaptă spre granița cu Rusia.

Denis Pușilin, liderul autoproclamatei Republici Donețk, dar și cealaltă regiune autoproclamată, Luhansk, au anunțat că organizează evacuarea civililor motivând că președintele Ucrainei Volodimir Zelenski va da ordin armatei să atace.

Cu toate acestea, ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a acuzat vineri Rusia că a răspândit dezinformarea că Kievul plănuia să lanseze atacuri în estul Ucrainei.

”Respingem categoric rapoartele rusești de dezinformare cu privire la presupusele operațiuni ofensive ale Ucrainei sau acte de sabotaj în instalațiile de producție chimică. Ucraina nu desfășoară și nu planifică astfel de acțiuni în Donbas. Ne angajăm pe deplin doar soluționării conflictelor diplomatice”, a scris el pe Twitter.

De altfel, rebelii susținuți de ruși din estul Ucrainei au acuzat forțele guvernamentale ucrainene că au lansat atacuri în Lugansk și Donețk.

SUA au anunțat deja că Rusia va încerca să atace Ucraina începând cu un pretext fabricat.