Laura Kövesi, șefa Biroului Procurorului Public European (EPPO), a avertizat miercuri că refuzul Poloniei de a coopera cu instituția ei riscă să înlesnească fraudele cu fonduri europene, potrivit Rador care citează EUObserver.

Laura Codruta Kovesi la EPPOFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

Kövesi a declarat că poziția Poloniei îngreunează anchetarea corupției transfrontaliere din UE de către EPPO.

Avertismentul ei e cuprins între-o scrisoare adresată de EPPO Comisiei Europene, în care se afirmă că ori de câte ori un procuror european nu poate obține probe din Polonia, „abilitatea [EPPO] de a contracara infracționalitatea care afectează bugetul UE este sistematic obstrucționată”.

Varșovia susține că nu tergiversează, ci este în curs de a-și modifica legislația penală astfel încât să recunoască instituția de la Luxembourg drept o autoritate de drept.

Însă EPPO își pierde răbdarea în această confruntare care are loc pe fundalul tensiunilor dintre Bruxelles și Varșovia pe tema statului de drept.

„Afirmând că trebuie mai întâi să-și amendeze codul de procedură penală pentru a putea recunoaște EPPO drept autoritate de drept, ei contestă supremația legislației UE”, a declarat EPPO pentru EUobserver.

EPPO funcționează abia din iunie 2021, la el participând deocamdată 22 din cele 27 de state UE.

Polonia e unul dintre cei cinci membri care nu au aderat la instituție.

Însă Suedia ar trebui să adere anul acesta, iar Danemarca și Irlanda au optat să-și negocieze exceptarea de la întregul domeniu judiciar. Ceea ce lasă Ungaria și Polonia în postura de a fi singurele state reticente.

EPPO a declarat că cooperarea sa cu autoritățile judiciare poloneze trebuie totuși să se bazeze pe instrumentele existente privind cooperarea judiciară și recunoașterea reciprocă.

EPPO i-a cerut până acum Poloniei sprijin pentru 23 de anchete anti-fraudă care implică și țara, iar Varșovia a refuzat deocamdată toate solicitările.

Însă EPPO afirmă că Polonia are obligația de a proteja bugetul UE, în ciuda faptului că nu este și membru EPPO.