Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat miercuri satisfacţia faţă de discuţiile „constructive” avute cu omologul său brazilian Jair Bolsonaro, în prima vizită oficială a acestuia la Moscova, vizită ce are loc în toiul unei crize ruso-occidentale în centrul căreia se află Ucraina.

Jair Bolsonaro și Vladimir PutinFoto: Mikhail Klimentyev / AFP / Profimedia

„Brazilia este principalul nostru partener în America Latină”, a declarat Putin după această întâlnire, elogiind „discuţii constructive” ce urmează să contribuie la „consolidarea şi mai mult a relaţiilor ruso-braziliene”, relatează News.ro citând AFP.

Jair Bolsonaro s-a declarat la rândul său „solidar” cu Rusia şi a apreciat că vizita sa este „un semnal pentru întreaga lume” că relaţiile ţării sale cu Moscova „au perspective bune”, potrivit Kremlinului.

Într-o „Declaraţie Comună” adoptată la finalul întâlnirii, cei doi lideri îşi subliniază „voinţa de consolidare a parteneriatului strategic şi aprofundare a dialogului politic”.

Ei pun totodată accentul pe un „important potenţial de cooperare” în domeniul energetic - mai ales în sectorul nuclear.

Jair Bolsonaro l-a invitat pe Vladimir Putin în Brazilia, iar „invitaţia a fost acceptată cu recunoştinţă”, se arată în această declaraţie.

Spre deosebire de alţi lideri pe care Putin i-a primit recent la Kremlin - aşezaţi în timpul reuniunilor la celălalt capăt al unei mese lungi de şase metri -, Jair Bolsonaro a fost despărţit de preşedintele rus doar de o măsuţă joasă, un semn, potrivit presei ruse, că şeful statului brazilian a efectuat un test Covid-19 în Rusia.

Această vizită intervine într-un context de tensiuni puternice între Rusia şi Occident, care acuză Moscova de pregătirea unui invazii în Ucraina.

De asemenea, unii analişti consideră că această vizită a lui Jair Bolsonaro - care efectuează joi și o vizită în Ungaria aliatului său naţionalist Viktor Orban - nu putea să cadă într-un moment mai prost şi corespunde unor îngrijorări politice interne.

Bolsonaro - care nu-şi ascunde admiraţia faţă de Putin, un „bărbat puternic” - le răspunde criticilor săi că Brazilia, un mare producător şi exportator agricol, „depinde în mare parte de îngrăşămintele din Rusia”.

În „Declaraţia Comună”, cei doi preşedinţi au „constatat cu satisfacţie creşterea livrărilor de îngrăşăminte ruseşti către Brazilia”.