Ministrul de Externe al SUA Antony Blinken i-a cerut marți omologului său rus Serghei Lavrov „o detensionare verificabilă, credibilă și semnificativă” la granița cu Ucraina, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat al SUA, citat de AFP.

Antony BlinkenFoto: US State Department / Alamy / Alamy / Profimedia

„El a subliniat că, deși orice altă agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei ar determina un răspuns transatlantic rapid, sever și unit, rămânem angajați pe o cale diplomatică și credem că rămâne o oportunitate de a rezolva criza pe cale pașnică”, a adăugat purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Ned Price, după o nouă convorbire telefonică între cei doi miniștri.

Antony Blinken a „reiterat” de asemenea „preocupările persistente” ale Washingtonului că „Rusia are capacitatea de a lansa oricând o invazie a Ucrainei”.

În timp ce Moscova a declarat marți că a ordonat începerea unei retrageri a forțelor ruse dislocate în jurul Ucrainei, secretarul de stat american „a subliniat necesitatea de a vedea o detensionare verificabilă, credibilă și semnificativă”, potrivit comunicatului de presă.

El a mai spus că este „nerăbdător” să primească „răspunsul scris” la ultimele propuneri americane de discuții privind securitatea europeană. Rusia a promis că îl va trimite în Statele Unite „în zilele următoare”, a notat Departamentul de Stat.

Americanii susțin că Rusia, care a desfășurat peste 100.000 de militari la granița cu Ucraina, poate lansa o invazie în orice zi, dacă dorește.

Moscova neagă că ar avea vreo intenție de a face acest lucru, dar solicită în special o garanție că Ucraina nu va adera la NATO.