Un atac cibernetic era în desfășurare marți seară în Ucraina, fiind afectate site-ul Ministerului Apărării și serviciile a două bănci, scrie BBC, care citează agenția de presă rusă Tass.

Atac ciberneticFoto: Rawpixelimages, Dreamstime.com

Băncile afectate sunt PrivatBank și OshadBank. Aceste două instituții bancare și-au reluat activitatea seara, potrivit AFP.

De asemenea, a fost vizat de atacul cibernetic site-ul Forțelor Armate ale Ucrainei, conform agenției de presă Unian, citate de BBC.

Centrul ucrainean de securitate cibernetică spune că responsabilă pentru atacul cibernetic ar fi Rusia.

„Un grup de specialiști (...) în securitate cibernetică ia toate măsurile necesare pentru (...) localizarea atacului cibernetic”, a asigurat Serviciul de Stat pentru Comunicații Speciale.

Acest nou incident vine într-un moment în care, în urma unor schimburi diplomatice intense și a amenințării cu sancțiuni, Rusia, suspectată că pregătește o invazie a Ucrainei, a anunțat marți retragerea unora dintre unitățile sale militare masate la granițele acestei țări, oficial. să efectueze acolo manevre.

Nu este primul incident de acest gen din Ucraina, unde în 13 ianuarie mai multe site-uri guvernamentale au fost ținta unui atac informatic masiv, Rusia negând însă orice implicare. Atunci, au fost vizate website-urile Ministerului Afacerilor Externe, ale cabinetului de miniștri, ale Consiliului pentru politică agrară, securitate și apărare și ale Ministerului Educației. Pe unele dintre site-uri apărea un text în trei limbi - ucraineană, poloneză și rusă - care spunea că toate datele ucrainenilor încărcate în rețea au devenit publice.