​Statele Unite intenţionează să ofere Ucrainei garanţii de credit în valoare de un miliard de dolari, a indicat luni purtătoarea de cuvânt adjunctă a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, notează AFP.

DolariFoto: Dreamstime.com

"Este ceva ce avem în vedere în cadrul sprijinului macroeconomic suplimentar" pentru Ucraina, a spus ea.

Economia Ucrainei, afectată de corupţie endemică şi una dintre cele mai sărace din Europa, suferă considerabil din cauza tensiunilor crescute legate de o posibilă invazie rusă.

Adresându-se prin telefon mai multor înalţi responsabili ai Congresului, Jake Sullivan, consilierul pentru securitate al preşedintelui Joe Biden, a făcut cunoscut luni dimineaţă că Statele Unite vor oferi garanţii pentru împrumuturi Ucrainei, de până la un miliard de dolari, a precizat pentru AFP o sursă participantă la discuţii.

Jake Sullivan a reiterat duminică că ruşii ar putea ataca Ucraina chiar din "această săptămână". Pe lângă ajutorul economic şi umanitar, Statele Unite au furnizat deja Kievului anul trecut 650 de milioane de dolari în asistenţă de securitate.

De asemenea, Germania s-a angajat luni să-şi continue "cu hotărâre" ajutorul economic acordat Ucrainei.

Canada va trimite arme în Ucraina şi a acordat un nou împrumut de 500 de milioane de dolari canadieni (347 de milioane de euro), a anunţat luni premierul Justin Trudeau.

Este prima dată când Canada trimite echipamente militare şi muniţie letale în Ucraina. Aceasta va reprezenta o livrare de 7,8 milioane de dolari canadieni, a precizat Justin Trudeau. În paralel, ţările membre ale G7 îşi înmulţesc ameninţările cu sancţiuni economice "având consecinţe masive" pentru Rusia, mai scrie AFP. (Sursa: Agerpres)