Într-o declaraţie pentru CNN Türk, fostul comandant al forţelor terestre al SUA, Ben Hodges, a afirmat că în două săptămâni Rusia va lansa o operaţiune militară împotriva Ucrainei şi a adăugat: "Nu cred că va fi o operaţiune amplă. Cred că va fi o debarcare în Marea Neagră şi Marea Azov", potrivit Aksam, citat de Rador.

Ben HodgesFoto: eur.army.mi

Hodges a subliniat că SUA ar trebui să conlucreze îndeaproape cu Turcia şi a adăugat: "Cheia regiunii este Turcia. Prin forţa ei de la Marea Neagră, de la strâmtori, prin relaţiile ei cu toată lumea din regiune, după părerea mea, Turcia ne-a fost de mare ajutor până acum".

Hodges a precizat că sprijinul pe care Statele Unite l-au acordat organizaţiei teroriste YPG (Unităţile de Apărare a Poporului, aripa militară a PYD - n.trad.) a fost o greşeală şi a continuat: "Uitându-ne pe hartă şi gândind strategic, nu luăm în considerare unde este situată Turcia. După părerea mea a fost greşit că am furnizat arme YPG. Ne-a convenit din punct de vedere tactic. Dar acest lucru a afectat o relaţie strategică".

Hodges a subliniat că în următoarele luni Turcia ar putea să-şi asume un rol critic şi a adăugat: "Ofiţerii turci sunt comandanţii militarilor din prima linie a NATO. După părerea mea, multă lume nu realizează acest lucru. Turcia ar trebui să înceapă propria campanie de informare şi ar trebui să spună uitaţi ce rol important jucăm noi. În acest mod ar putea informa multă lume. Delegaţi din Congres ar trebui invitaţi în Turcia. Oamenii ar trebui să vadă importanţa Turciei. După părerea mea, în următoarele luni, Turcia ar putea juca un rol important".