Mii de mașini și camioane s-au îndreptat luni spre Ierusalim din mai multe orașe israeliene pentru a demonstra împotriva restricțiilor sanitare legate de pandemia de coronavirus, imitând convoaiele apărute în Canada și răspândite în mai multe țări, scrie AFP.

Ierusalim 1Foto: TravelZoom.ro

Din Eilat (sud) și Tiberias (nord), șoferii au plecat spre Ierusalim, cu steaguri israeliene fluturând la geamuri și afișe cu „Libertate” lipite pe capotele mașinilor.

Acest convoi, care avea ca destinație Parlamentul din centrul Ierusalimului, a provocat blocaje majore pe fondul unui concert de claxone, au remarcat jurnaliştii AFP care au văzut mii de maşini paralizând oraşul.

Organizatorii au declarat că zeci de mii de oameni au participat la demonstrație, prima de acest gen.

Potrivit organizatorilor, acesta a fost lansat de „cetățeni obișnuiți” pentru a protesta împotriva restricțiilor impuse pentru a reduce pandemia și care, potrivit acestora, constituie atacuri la adresa libertății acestora.

„Nimeni nu ne poate spune ce să introducem în corpul nostru”, a spus Shany Shlomo, un protestatar în vârstă de 51 de ani, care a venit să protesteze în fața Parlamentului împotriva politicii de vaccinare.

Israelul a fost una dintre primele țări care a lansat o campanie masivă de vaccinare, în decembrie 2020. Astăzi, aproape jumătate din populație a primit trei doze de vaccin, iar persoanele cu vârsta peste 18 ani cu risc o pot primi pe a patra.

Statul ebraic a fost, de asemenea, unul dintre primii care a introdus un permis de sănătate, a cărui utilizare a fost totuși redusă la începutul lunii februarie. Acum este necesar doar pentru evenimentele în care riscul de circulație a virusului rămâne ridicat.

Purtarea măștii rămâne obligatorie în anumite locuri și mulți manifestanți au cerut luni să se renunțe la această măsură.

Mișcarea așa-numitelor convoai „libertate” a început din Canada, unde camioneții paralizează în prezent capitala Ottawa.

În Franța, unde mișcarea reunește și manifestanți pentru revendicări sociale, poliția a numărat 3.000 de vehicule pentru 5.000 de manifestanți în jurul Parisului vineri seară, în principal persoane în vehiculele lor personale, și nu camioane ca în Canada.

Luni, sute de vehicule se pregătesc să formeze un convoi către Bruxelles, Belgia, pentru a protesta la nivel european, în ciuda interzicerii demonstrațiilor anunțate de autoritățile belgiene.