Statele Unite susțin că cele mai recente informații indică faptul că Rusia își sporește prezența militară la granițele Ucrainei în pregătirea unei posibile acțiuni militare în această săptămână. Potrivit unui oficial de rang înalt citat de CNN, acestea vor începe cu atacuri aeriene asupra infrastructurii militare cheie a Ucrainei.

Trupe la baza de antrenament Kursk din RusiaFoto: AFP / AFP / Profimedia

Planul rus va fi apoi invadarea în continuare a Ucrainei din mai multe puncte din est și nord, inclusiv planuri de a înconjura Kievul în termen de una sau două zile de la începerea acțiunii militare. Statele Unite susțin că cele mai recente informații indică faptul că Rusia își sporește prezența militară la granițele Ucrainei în pregătirea unei posibile acțiuni militare în această săptămână.

Potrivit unui oficial de rang înalt citat de CNN, acestea vor începe cu atacuri aeriene asupra infrastructurii militare cheie a Ucrainei.

Ar fi vizate aeroporturi, liniile de apărare aeriană și sistemele de avertizare.

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat duminică pentru CNN că o invazie militară a Ucrainei ar putea începe cu lansarea de rachete și atacuri cu bombă, iar acestora le-ar urma un atac cu forțe terestre.

În planul Kremlinului ar fi intrarea în Ucraina prin mai multe puncte din estul și nordul țării, neexcluzându-se o încercuire rapidă a Kievului.

Americanii nu exclud o operațiune de tipul „flag false” a Rusiei în încercarea de a avea o justificare pentru o invazie ulterioară. O variantă ar fi chiar ca Rusia să organizeze un atac asupra propriilor militari, pe care să-l pună pe seama Ucrainei.

Oficialii americani citați de CNN avertizează că planurile sunt în dinamică, iar Putin ar putea decide chiar să nu atace Ucraina.