​Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a invitat pe omologul său american, Joe Biden, la Kiev pentru a arăta sprijinul Washingtonului în faţa riscului unei invazii ruse, în contextul în care cei doi au avut o convorbire telefonică de aproape o oră în care au convenit asupra continuării eforturilor diplomatice și de descurajare a acțiunilor Rusiei.

Volodimir Zelenski si Joe BidenFoto: RS/MPI / Capital pictures / Profimedia

"Sunt convins că vizita dumneavoastră la Kiev în următoarele zile (...) ar fi un semnal puternic şi ar contribui la stabilizarea situaţiei", a declarat preşedinţia ucraineană, relatează AFP citată de Agerpres.

Washingtonul nu a făcut nicio referire la această invitaţie în raportul asupra conversaţiei telefonice de aproximativ 50 de minute dintre cei doi preşedinţi.

Joe Biden şi Volodimir Zelenski au convenit să continue "diplomaţia" şi "descurajarea" în faţa Rusiei, a informat Casa Albă. "Cei doi lideri au convenit asupra importanţei de a continua diplomaţia şi descurajarea ca răspuns la întărirea prezenţei militare ruseşti la frontierele Ucrainei", potrivit raportului executivului american.

În cursul discuţiei telefonice, Joe Biden a promis din nou un răspuns "rapid şi hotărât" al Statelor Unite, în coordonare cu aliaţii săi, în cazul unui atac al Rusiei şi a reafirmat sprijinul său pentru "suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei".

Discuția dintre cei doi a avut loc pe fondul informațiilor potrivit cărora un atac al Rusiei ar putea fi lansat în această săptămână.

Oficiali americani de rang înalt au declarat însă că nu pot confirma informaţiile potrivit cărora serviciile de informaţii americane indică faptul că Rusia plănuieşte să invadeze Ucraina miercuri, dar au repetat avertismentele ca americanii să părăsească imediat Ucraina.