Poliția canadiană i-a îndepărtat duminică pe ultimii demonstranți care blocau Podul Ambassador, o axă cheie a graniței dintre Canada și Statele Unite, dar protestatarii au rămas mobilizați în toată țara, în special în capitala Ottawa, unde mișcarea a intrat în a treia săptămână, potrivit AFP.

Protestatari la podul Ambasador dintre Canada si SUAFoto: Canadian Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Un mare contingent de poliție s-a adunat lângă pod în dimineața devreme, iar poliția a făcut arestări și a remorcat vehicule.

Drumul care duce la pod a fost eliberat, dar traficul nu fusese restabilit decât târziu.

„Criza noastră economică națională de la Ambassador Bridge s-a încheiat astăzi”, a declarat primarul Windsor Drew Dilkens, făcând aluzie la costul financiar mare al blocadei care durează de luni.

Punctul de trecere al frontierei va fi redeschis „când este sigur să faceți acest lucru”, a adăugat el, lăsând poliția și serviciile de frontieră responsabilitatea acestei decizii.

De asemenea, primarul i-a invitat, într-un comunicat de presă, pe liderii federali și provinciali ai țării „să evite orice retorică politică de natură să semene diviziunea”, după doi ani de restricții din cauza pandemiei.

Operația a început sâmbătă dimineață. Poliția, înaintând cu precauție și încet, a împins manifestanții înapoi și a eliberat o intersecție majoră, dar nu toți protestatarii au fost evacuați până la sfârșitul zilei.

Operațiunea a fost lansată în baza unei decizii a Curții Superioare din Ontario, care a dispus vineri plecarea acestor manifestanți instalați de luni pe această axă majoră a graniței dintre cei doi vecini americani, blocaj care a împins Washingtonul să intervină la guvernul Trudeau.