Nepotul lui Humbert al II-lea, Emmanuel-Philibert de Savoia, atacă guvernul italian pentru a recupera bijuterii prețioase, relatează "The Guardian", preluat de Le Point și citat de Rador.

Emanuele Filiberto di SavoiaFoto: Profimedia Images

Păstrate într-un seif din Banca Italiei, bijuteriile coroanei vor fi returnate descendenților lui Humbert al II-lea? Emmanuel-Philibert de Savoia, nepotul ultimului rege al Italiei, a demarat proceduri judiciare pentru recuperarea unei casete de bijuterii prețioase, în valoare estimată la 300 de milioane de euro. Jackpot-ul include 26 de paruri cu 6.000 de diamante și 2.000 de perle aparținând familiei de Savoia care a domnit peste Italia până în 1946.

După cum scrie "The Guardian", o primă audiere va avea loc la tribunalul din Roma pe 7 iunie. Descendenții fostei familii regale, copiii și nepoții regelui Humbert al II-lea, cred că această comoară regală le aparţine de drept. La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, monarhia italiană a fost abolită prin referendum, iar regele a fost nevoit să abdice, înainte de a pleca în exil în Portugalia. Oamenii Casei de Savoia nu s-au putut întoarce legal în Italia până în 2003.

Celebrele bijuterii, a căror proprietate nu a fost niciodată clar stabilită, au fost încredințate guvernatorului Băncii Italiei în urmă cu 75 de ani.

Pentru moștenitori, proprietatea respectivă nu a fost niciodată cedată statului italian. Un bilet de la rege, depus împreună cu bijuteriile, îi îndrumă să "le returneze proprietarului legitim". "Nu ne interesează valoarea monetară a bijuteriilor. Ceea ce este mai important este valoarea istorică și sentimentală pe care o au pentru familie", a declarat prințul Emmanuel-Philibert de Savoia, fiul lui Victor-Emmanuel de Savoia, pentru "The Guardian". Bătălia juridică împotriva executivului italian a început în noiembrie 2021, când cererea de restituire a fost oficializată.

Deocamdată, nimeni nu știe ce se va întâmpla cu aceste bijuterii, dacă ar fi returnate urmașilor fostei monarhii italiene. La adăpost de orice privire indiscretă, pietrele prețioase nu au fost niciodată expuse publicului, spre deosebire de bijuteriile coroanei britanice. Pe atunci guvernator al Băncii Italiei în 2006, premierul Mario Draghi evocase posibilitatea de a le expune, fără ca discuțiile să conducă la rezultate concrete.