Inflația a continuat să accelereze în ianuarie în Statele Unite, ajungând la 7,5% pe parcursul unui an, cel mai rapid ritm din ultimii 40 de ani și mai mult decât se aștepta, dar creșterea prețurilor rămâne totuși stabilă pe o lună, potrivit AFP.

InflatieFoto: Dreamstime.com

Începând de miercuri, Casa Albă a sugerat că cifrele inflației vor fi încă proaste în ianuarie.

Trebuie să ne întoarcem în februarie 1982 pentru a găsi o inflație anuală atât de mare, conform indicelui prețurilor de consum (IPC) publicat joi de Departamentul Muncii.

Peste un an, prețurile la energie au crescut cu 27%, iar prețurile la alimente cu 7%.

Creșterea prețurilor de consum pe o lună este de 0,6%.

Ministerul atribuie această nouă accelerare în special prețurilor la alimente, electricitate și locuințe.

Prețurile alimentelor au crescut cu 0,9% în ianuarie, față de 0,5% în decembrie. Prețurile la energie au crescut și ele cu 0,9%, creșterea prețurilor la energie electrică fiind însă parțial compensată de scăderea prețurilor la benzină și gaze naturale, a spus ministerul.

Excluzând sectoarele volatile energetice și alimentare, așa-numita inflație de bază a înregistrat aceeași creștere pe o lună ca în decembrie, cu 0,6%, și s-a accelerat pe parcursul unui an, la 6,0%.

Mobilierul și articolele de decor, mașinile rulate, îngrijirea medicală și îmbrăcămintea se numără printre articolele ale căror prețuri au crescut cel mai mult în ianuarie față de decembrie, a precizat ministerul.