”Convoaiele pentru libertate” care intenționează să ajungă de vineri spre Paris, inspirate de mișcarea lansată în Canada împotriva restricțiilor sanitare, vor avea accesul interzis, au anunțat joi autoritățile franceze, fără a descuraja participanții să intre în capitală, potrivit AFP.

ParisFoto: Profimedia Images

Organizatorii acestei mișcări, care pare să ia amploare, intenționează să protesteze împotriva permisului de vaccinare care a intrat în vigoare pe 24 ianuarie și se pretind că sunt „Vestele Galbene”, mobilizarea populară de protest din 2018-2019, declanșată de o creștere a prețurilor la benzină care s-au transformat într-o revoltă împotriva președintelui Emmanuel Macron.

Mai multe convoaie au plecat miercuri din Nisa (sud-est), Bayonne sau Perpignan (sud-vest), altele au continuat să plece joi.

Toți plănuiesc să se întâlnească vineri seara la Paris, înainte de a se îndrepta spre Bruxelles pentru o „convergență europeană” luni, 14 februarie. Însă autoritățile belgiene au decis joi să interzică accesul convoiului în capitala Belgiei, demonstrație pentru care nu a fost cerută autorizație, a anunțat primarul (primarul), Philippe Close.

„Se pun în aplicare mijloace pentru a preveni blocarea Regiunii Bruxelles”, a adăugat Close.

La Paris, poliția a anunțat printr-un comunicat de presă interzicerea, de vineri până luni, a acestei mobilizări pentru „riscuri de tulburare a ordinii publice” și un dispozitiv „de prevenire a blocării drumurilor și arestarea infractorilor”.

Prefectul Didier Lallement a dat „instrucțiuni de fermitate” polițiștilor, potrivit textului. Prefectura a reamintit că obstrucționarea traficului se pedepsește cu doi ani de închisoare, iar organizarea „unei demonstrații interzise” se pedepsește cu șase luni de închisoare și cu amendă de 7.500 de euro. „Participanții vor fi amendați”, a insistat prefectura.

Aceste sancțiuni nu par să-i descurajeze pe cei mai hotărâți, precum Adrien Wonner, un gunoier de 27 de ani și vestă galbenă care va pleca din Normandia (nord-vest). „Vom merge în capitală orice ar fi”, a spus el pentru AFP, asigurându totodată că nu vrea să „blocheze” orașul.

Un avocat din mass-media, Juan Branco, a anunțat joi că a depus contestație în fața justiției administrative împotriva decretului prefectului.

"Nu există nicio lege care să ne împiedice să luăm mașina și să mergem să petrecem un weekend la Paris. Este imposibil să îi împiedicăm pe toți să sosească", a spus Michel Audidier, un pensionar de 65 de ani care va pleca din Beauvais (nord).