Rusia trebuie să respecte suveranitatea Ucrainei dacă vrea ca discuțiile despre securitate să aibă succes, a declarat ministrul britanic al afacerilor externe Liz Truss la întrevederea cu omolgul rus Serghei Lavrov care a avut loc la Moscova, potrivit BBC și The Guardian. La Bruxelles, premierul Boris Johnson și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg au susținut o conferință de presă privind criza declanșată de mobilizarea forțelor rusești la granița cu fosta republică sovietică, amândoi afirmând că traversăm ”un moment periculos” pentru securitatea europeană.

Jens StoltenbergFoto: Olivier HOSLET / AFP / Profimedia

15.12 Secretarul general NATO Jens Stoltenberg vine vineri în România, unde se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis, a informat Administrația Prezidențială. Cei doi vor vizita Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu și vor susține o conferință de presă comună.

15.07 MAE rus cere suspendarea livrării de arme către Ucraina și oprirea exercițiilor militare comune cu NATO.

14.35 Moscova nu exclude evacuarea personalului diplomatic din Kiev, potrivit Reuters.

14.06 Liz Truss i-a cerut omologului rus Serghei Lavrov ca Rusia să înceteze retorica specifică Războiului Rece, relatează BBC. Ea a reafirmat că o continuare a agresiunilor va avea consecințe grave. Între timp, la Londra se discută legislația privind introducerea de sancțiuni.

13.14 Premierul britanic Boris Johnson a plecat deja la Varșovia, în timp ce discuțiile dintre ministrul britanic al externelor Liz Truss și omologul rus Serghei Lavrov par să fi decurs prost, acesta din urmă făcând referire la un dialog al surzilor.

Întrebat în conferința de presă ce a urmat întrevederii dacă există perspectiva unor concesii din partea NATO cu privire la cererile Rusiei, Lavrov a declarat că a auzit numai solicitări ca Moscova ”să își retragă trupele de pe propriul teritoriu” (Rusia insistă că desfășurarea de forțe la granița cu Ucraina nu este o amenințare pentru că Moscova are dreptul să mute soldații oriunde dorește pe teritoriul său n.red).

El a reluat marota potrivit căreia Rusia este cea amenințată de prezența NATO, acuzând ”isteria” occidentală.

13.00 Jens Stoltenberg a precizat că a trimis joi o scrisoare ministrului de externe rus Serghei Lavrov invitând Moscova la discuții transparente pe tema exercițiilor militare dar și a controlului asupra armelor nucleare.

La fel ca premierul britanic, în conferința de presă, șeful NATO a spus: ”Acesta este un moment periculos pentru securitatea europeană. Numărul soldaților ruși (la granița cu Ucraina - n.red) crește. Timpul pentru avertismente privind un posibil atac se scurge”.

12.46 ”Rusia are de ales: ori alege calea diplomației -și suntem gata să stăm la masa discuțiilor- ori alege confruntarea și atunci vor plăti un preț mai mare”, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

"Vor fi sancțiuni economice. Va fi sporită prezență militară NATO pe flancul estic al alianței, iar Marea Britanie e o parte importantă a acestei mișcări”, a mai spus el.

Jens Stoltenberg a amintit măsurile de consolidare a Flancului Estic, invocând și suplimentarea efectivelor din Polonia și România.

12.24 Premierul Boris Johnson a declarat, la Bruxelles, că un război ar fi catastrofal și o vărsare de sânge inutilă, făcând apel la Rusia să detensioneze situația.

El a adăugând că traversăm, probabil, ”cel mai periculos moment al celei mai mari crizei de securitate” cu care se confruntă Europa după decenii de stabilitate și pace.

Johnson a mai spus că nu crede că Moscova a luat deja o decizie dacă să invadeze sau nu Ucraina, dar asta nu înseamnă că nu există riscul ca ceva dezastruos să se întâmple.

În timp ce premierul Boris Johnson participat la o nouă rundă de discuții la Bruxelles și va merge într-o vizită la Varșovia, ministrul de externe britanic Liz Truss a ajuns miercuri la Moscova ca parte e eforturilor diplomatice ale Londrei de a detensiona criza de la granița cu Ucraina. Joi, s-a întâlnit cu omologul rus Serghei Lavrov.

La debutul întrevederii cu Lavrov, ministrul britanic l-a avertizat spunând că impactul unui eventual război ar fi devastator pentru întreaga lume. “Domnule ministru Lavrov, sunt aici de ziua diplomației pentru a îndemna Rusia să urmeze calea diplomației. Un război în Ucraina ar fi un dezastru pentru poporul rus și ucrainean și pentru securitatea Europei”, a declarat ea.

Pe de altă parte, într-un interviu pentru Radio BBC, ministrul britanic al apărării Ben Wallace a avertizat că Rusia se pregăteşte să înceapă în curând un exerciţiu nuclear strategic. El a atras atenţia că acţiunile Kremlinului merg în direcţia greşită, în ciuda eforturilor de a găsi o soluţie diplomatică, potrivit Reuters.

Wallace a spus că Marea Britanie deţine informaţii secrete conform cărora Rusia pune la punct planuri pentru aşa-numite operaţiuni fabricate ca pretext de a invada Ucraina, precum şi pentru atacuri cibernetice şi alte activităţi de destabilizare.

"În ciuda discuţiilor, direcţia în care evoluează situaţia este una greşită", a declarat Wallace la BBC Radio. "Ruşii îşi înmulţesc în continuare batalioanele tactice. Se pregătesc să înceapă în curând un exerciţiu nuclear strategic şi vedem de asemenea activităţi şi în alte zone", a adăugat el.

Într-un interviu separat pentru LBC Radio, Wallace a mai afirmat că în acest moment progresele pentru rezolvarea crizei ucrainene sunt lente şi că există posibilitatea ca Marea Britanie să trimită trupe suplimentare în estul Europei dacă va fi nevoie, pentru a-şi sprijini aliaţii, notează și Agerpres.

Rusia și Belarus au început joi exercițiile militare comune ce vor dura 10 zile, în contextul îngrijorărilor tot mai mari privind o posibilă invazie a Ucrainei. Oficialii NATO spun că aceste exerciții reprezintă cea mai mare desfășurare de forțe rusești în fosta republică sovietică de la Războiul Rece. Exerciții au loc și la Marea Neagră.