Germania, Franța și Polonia sunt „unite” în scopul lor de a păstra pacea în Europa, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, care i-a primit marți seară la Berlin pe președintele francez Emmanuel Macron și cel polonez Andrzej Duda pentru a vorbi despre criza ucraineană, scrie AFP.

Olaf ScholzFoto: Michael Kappeler / AFP / Profimedia

Menținerea păcii trebuie să aibă loc „prin diplomație și prin mesaje clare, precum și prin voința comună de a acționa împreună”, a spus cancelarul în cadrul unui briefing de presă susținut înaintea unei cine de lucru cu președinții francez și polonez.

Emmanuel Macron, întors de la discuţiile de la Moscova şi Kiev cu privire la criza ruso-occidentală legată de Ucraina, a cerut marţi seară să se poarte „un dialog exigent cu Rusia”, deoarece este „singura cale care va face posibilă pacea în Ucraina”.

„Trebuie să găsim împreună căile și mijloacele pentru a ne angaja într-un dialog solicitant cu Rusia (...)”, a declarat președintele francez în cadrul unei conferințe de presă la Berlin. „Reangajarea acestui dialog este singura cale care va face posibilă pacea în Ucraina”, a asigurat el.

Președintele francez Emmanuel Macron a fost marți la Kiev după ce a discutat timp de aproape 6 ore cu președintele Vladimir Putin la Moscova, scrie France24. Cu peste 100.000 de soldați ruși și armament greu la granița ucraineană, președintele francez și consilierii săi au insistat că, dintre liderii occidentali, Macron se afla în poziția cea mai bună de a-l putea convinge pe Putin să urmeze o cale de detensionare a situației.