Agențiile de presă rusești anunță marți demararea unor exerciții militare în sudul Rusiei, la doar câteva ore după ce președintele Vladimir Putin i-a promis omologului său francez Emmanuel Macron că Moscova nu va lansa noi manevre în apropierea graniței cu Ucraina, relatează Reuters.

Vladimir Putin si ministrul rus al apararii Serghei Soigu (in spatele sau)Foto: Aleksey Nikolskyi / Sputnik / Profimedia Images

UPDATE 13.51 Kremlinul a negat marți că Putin i-ar fi promis lui Macron că Rusia nu va mai organiza deocamdată manevre în apropierea Ucrainei. Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a susținut că informațiile privind orice angajament de a nu mai organiza manevre în apropierea Ucrainei "nu sunt corecte".

La exercițiile tactice pe timp de noapte care vor dura 3 săptămâni vor participa sisteme de rachete, tancuri și vehicule blindate, potrivit anunțului făcut de un purtător de cuvânt al Districtului Militar din Sud, citat de agențiile de presă din Rusia.

Acesta nu a precizat dacă exercițiile militare au fost decise recent sau fac parte din planuri elaborate în urmă cu mai mult timp.

Moscova anunțase în luna decembrie a anului trecut că în jur de 3.000 de exerciții militare vor avea loc în acest district din sudul Rusiei în cursul acestui an.

Putin i-a promis lui Macron că nu va lansa noi exerciții militare în apropierea graniței cu Ucraina

Președintele francez Emmanuel Macron s-a întâlnit luni la Kremlin cu Vladimir Putin, un oficial francez afirmând că liderul rus a promis să nu lanseze pentru moment noi manevre militare în apropierea Ucrainei.

Districtul Militar din Sud al Rusiei este în vecinătatea Ucrainei și include Crimeea, teritoriu anexat de Moscova în 2014. Însă alte 10 zone din sudul Rusiei și regiunile separatiste din Georgia unde vor avea loc exercițiile nu includ teritorii aflate de-a lungul graniței cu Ucraina.

Peste 30 de exerciții tactice, fiecare cu câte 400 de militari și 80 de echipamente, vor avea loc la 15 poligoane aflate în Districtul Militar din Sud.

Emmanuel Macron a fost primul lider occidental important care s-a întâlnit cu Vladimir Putin după ce Rusia a masat peste 100.000 de trupe la granița cu Ucraina, 70% din necesarul pentru o invazie pe scară largă a Ucrainei, potrivit oficialilor americani.

Citește și: