Europa trece prin „cel mai periculos moment” pentru securitatea sa de la sfârşitul Războiului Rece, chiar dacă o „soluţie diplomatică” cu Rusia rămâne „posibilă”, a declarat luni şeful diplomaţiei europene Josep Borrell la Washington, citat de AFP.

Josep BorrellFoto: - / Xinhua News / Profimedia

„Trăim cu siguranță, după părerea mea, cel mai periculos moment pentru securitate în Europa după încheierea Războiului Rece”, a spus el. „Nimeni nu adună 140.000 de soldați puternic înarmați la granița unei țări” fără ca aceasta să „reprezinte o amenințare puternică”, a estimat el, oferind o estimare a desfășurării militare rusești la porțile Ucrainei mai mare decât cei 110.000 de soldați menționați în ultimele zile de oficiali americani.

„140.000 de soldați s-au masat la graniță, nu sunt acolo să bea ceai!”, a exclamat Josep Borrell.

Întrebat despre avertismentele Statelor Unite cu privire la iminența unei posibile invazii ruse a Ucrainei, secretarul de stat american Antony Blinken a negat orice „alarmism”. „Nu este alarmism, ci doar fapte”, a spus el la o conferință de presă comună.

„Nu credem că domnul Putin s-a hotărât, dar a pus la punct mijloacele, dacă ar decide să facă acest lucru, să acționeze foarte repede împotriva Ucrainei într-un mod care ar avea consecințe teribile pentru Ucraina, Rusia și pentru noi toți”, a insistat șeful diplomației americane.

Cei doi bărbați au asigurat însă că diplomația este încă la lucru.

„Credem că o soluție diplomatică la această criză este încă posibilă”, a rezumat Josep Borrell. „Sperăm la ce este mai bun, dar ne pregătim pentru ce e mai rău.”