Generalul rus în rezervă Leonid Ivaşov, fost responsabil cu cooperarea externă in Ministerul Apărării între 1996-2001 și în prezent şeful unei asociaţii a ofiţerilor din întreaga Rusie, îi cere preşedintelui Vladimir Putin să se preocupe de problemele reale ale Rusiei sau să-şi dea demisia, relatează DW și Agerpres.

Vladimir Putin si ministrul rus al apararii Serghei Soigu (in spatele sau)Foto: Aleksey Nikolskyi / Sputnik / Profimedia Images

„Încercările de a face pe cineva prin ultimatumuri şi ameninţări cu recurgerea la forţă să iubească Federaţia Rusă şi conducerea rusă sunt lipsite de sens şi extrem de periculoase”, se menţionează în apelul postat pe site-ul organizaţiei de ofiţeri încă din 31 ianuarie, dar care a intrat în atenţia mass-media abia duminică, 6 februarie.

Eventuala utilizare a forţei militare de către Moscova împotriva Kievului va pune sub semnul întrebării însăşi existenţa Rusiei ca stat, va învrăjbi pentru totdeauna popoarele celor două ţări şi va duce la moartea a zeci de mii de oameni, se menţionează în text, care afirmă că acutizarea tensiunilor legate de Ucraina „are un caracter artificial şi meschin pentru unele forţe”, inclusiv din Federaţia Rusă.

În acest caz, Rusia se va confrunta cu „sancţiuni extrem de severe” şi se va transforma „într-o ţară paria pe arena internaţională”, se subliniază în apelul semnat de Leonid Ivaşov, considerat de unii analişti apropiat de unele cercuri din cadrul Statului Major al armatei ruse.

Ivașov spune că problemele Rusiei sunt de ordin intern

Generalul în rezervă declară în apelul intitulat „În ajunul războiului” că, „înainte Rusia (URSS) a fost forţată să ducă războaie (juste)”, „când nu exista o altă opţiune”. La ora actuală, ţara se află - în opinia sa - „la limita încheierii istoriei sale”.

Liderul „Adunării ofiţerilor din întreaga Rusie” consideră că există ameninţări la adresa Federaţiei Ruse, dar că acestea nu sunt critice.

Principala ameninţare pentru Rusia este de ordin intern, afirmă Leonid Ivaşov, care s-a exprimat în repetate rânduri de pe poziţii naţional-patriotice, notează DW.

„Toate domeniile vitale, inclusiv demografia, sunt în degradare continuă”, se explică în continuare în text. Cauzele sunt, potrivit autorului apelului, „incapacitatea completă şi lipsa de profesionalism a sistemului de putere şi de administraţie”, precum şi „pasivitatea şi dezorganizarea societăţii”.

Generalul rus cere demisia lui Putin

„În opinia noastră, conducerea ţării, realizând că nu este capabilă să scoată ţara din criza sistemică (...) a decis să intensifice linia politică spre distrugerea definitivă a statalităţii ruse şi exterminarea populaţiei indigene a ţării. Iar războiul este mijlocul care va rezolva această problemă”, se afirmă în apel.

În numele ofiţerilor ruşi, generalul (r.) Leonid Ivaşov îi cere lui Putin să renunţe la „politica criminală de provocare a unui război” şi să-şi dea demisia, conform publicaţiei ucrainene Gordon.ua, care arată că în text se regăsesc şi afirmaţii de genul „genocid împotriva ruşilor comis de Kiev”, un mesaj utilizat frecvent de propaganda rusă.

„Adunarea ofiţerilor din întreaga Rusie” se poziţionează ca o „platformă independentă faţă de funcţionarii guvernamentali şi actuala conducere a Federaţiei Ruse”, reunind ofiţeri activi şi în rezervă din cadrul armatei, forţelor de ordine şi instituţiilor militarizate.

Citește și: