​Directorul executiv al Spotify, Daniel Ek, a declarat că el condamnă "cu fermitate" insultele rasiale și alte comentarii făcute de popularul prezentator de podcasturi din SUA Joe Rogan, dar că nu îl va elimina de pe platformă, transmite Reuters.

Joe Rogan a pus Spotify intr-o pozitie delicataFoto: Jakub Porzycki/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Declarațiile lui Ek, făcute într-o scrisoare către angajați, văzută de Reuters, vin după ce Rogan și-a cerut scuze pentru a doua oară într-o săptămână, ultima dată pentru că a folosit insulte rasiale, după ce a apărut un montaj video în care apare folosind în mod repetat cuvântul cu "N" prin care sunt insultate persoanele de culoare.

Ek a precizat că a fost decizia lui Rogan de a elimina o serie de episoade anterioare din podcastul "The Joe Rogan Experience", în urma unor discuții cu platforma de streaming muzical și a propriilor sale reflecții cu privire la o parte din conținutul emisiunii, inclusiv utilizarea unui limbaj insensibil din punct de vedere rasial.

"Deși condamn cu tărie ceea ce a spus Joe... vreau să precizez foarte clar un lucru - nu cred că reducerea la tăcere a lui Joe este soluția", a declarat Ek.

Șeful companiei și-a reiterat poziția cu privire la politicile de moderare a conținutului Spotify și a spus că el consideră că firma ar trebui să aibă limite clare în ceea ce privește conținutul publicat.

Interdicțiile, o pantă alunecoasă

Compania ar trebui să ia măsuri atunci când acestea sunt depășite, dar Ek a avertizat că interzicerea unor voci este o pantă alunecoasă.

De asemenea, compania se va angaja să aloce 100 de milioane de dolari pentru licențierea, dezvoltarea și comercializarea de muzică și conținut audio din partea unor grupuri marginalizate din punct de vedere istoric, în încercarea de a ajuta creatori din medii diverse, potrivit scrisorii, care a fost confirmată de un purtător de cuvânt al Spotify.

În scuzele sale, Rogan spusese că montajul a arătat că a folosit epitetul în conversațiile din cadrul emisiunilor din ultimii 12 ani și a inclus exemple în care a discutat despre utilizarea acestuia de către comedianți de culoare și albi și alții.

Comentator de arte marțiale mixte și un sceptic proeminent în materie de vaccinuri, Rogan a stârnit controverse cu opiniile sale privind vaccinurile COVID-19, pandemia și restricțiile guvernamentale pentru a controla răspândirea virusului.

Cântăreți-compozitori proeminenți, printre care Neil Young și Joni Mitchell, au declarat că își retrag muzica de pe Spotify în semn de protest față de dezinformările despre coronavirus difuzate pe platformă.

Scandalul privind Spotify a evaporat peste 2 miliarde de dolari din valoarea de piață a companiei săptămâna trecută. Spotify a anunțat că va adăuga un "avertisment de conținut" la orice episod cu discuții despre COVID-19.