Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba a atenţionat duminică împotriva "previziunilor apocaliptice", asigurând că Ucraina este "pregătită pentru orice evoluţie", transmite AFP, potrivit

Dmytro KulebaFoto: MAE ucrainean

Agerpres.

"Nu vă încredeţi în previziuni apocaliptice. Ucraina are o armată puternică, un sprijin internaţional fără precedent şi este pregătită pentru orice evoluţie", a scris Kuleba pe Twitter, adăugând: "Inamicul este cel care ar trebui să se teamă de noi".

Pe un ton similar, mai devreme duminică Mihailo Podoliak, consilier al şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, a apreciat că şansele de a găsi o "soluţie diplomatică" la criza cu Rusia sunt "semnificativ superioare" celor de "escaladare" militară.

Aceste declaraţii vin în contextul avertismentelor serviciilor americane de informaţii în sensul că Moscova şi-a intensificat pregătirile pentru o invazie la scară mare în Ucraina, în timp ce Pentagonul, care a anunţat miercuri desfăşurarea temporară a circa 3.000 de militari americani în Europa, a început deja să întărească forţele de pe Bătrânul continent, un nou contingent de militari americani aterizând duminică, pe aeroportul Rzeszow-Jasionka din sud-estul Poloniei.

În paralel, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională Jake Sullivan a asigurat duminică pe postul TV Fox că SUA nu trimit aceste trupe "pentru a declanşa un război" împotriva Rusiei în Ucraina, ci pentru "a apăra teritoriul NATO", adăugând că o invazie rusă în Ucraina poate avea loc "oricând, ori mâine, ori peste câteva săptămâni, ori Rusia poate alege calea diplomatică".

O posibilă acţiune rusă îndreptată împotriva Ucrainei ar putea include anexarea regiunii ucrainene Donbas, atacuri informatice sau chiar o invazie la scară generală, a mai indicat duminică Sullivan pentru canalul ABC, citat de Reuters.

Tot el a asigurat, pentru postul NBC, că dacă Rusia invadează Ucraina, proiectul Nord Stream 2 (ce ar urma să aducă gaz rus în Europa ocolind Ucraina, dar încă nu a primit certificarea din partea Berlinului, principal susţinător al proiectului) nu va mai merge înainte".

Doi oficiali americani au spus sâmbătă că Rusia are pregătită aproximativ 70% din puterea de luptă despre care se crede că ar avea nevoie pentru o invazie la scară largă a Ucrainei și trimite mai multe grupe tactice de batalion la granița cu vecina sa, au declarat sâmbătă doi oficiali americani.

În ultimele două săptămâni, numărul de grupe tactice de batalion (BTG) din regiunea de frontieră a crescut la 83 de la 60 de vineri, iar alte 14 sunt în tranzit, au declarat oficialii pentru Reuters sub condiția păstrării anonimatului din cauza sensibilității informațiilor.