Emmanuel Macron a vorbit sâmbătă despre criza ruso-ucraineană cu premierul britanic Boris Johnson și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, înainte de călătoria sa la Moscova și Kiev, a anunțat Elysée, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aceste covorbiri telefonice separate se înscriu „într-un context de consultare constantă între aliați pe tema tensiunilor dintre Ucraina și Rusia”, a indicat președinția franceză.

Cu domnul Stoltenberg, Emmanuel Macron a insistat asupra „necesității de a continua munca pentru a găsi prin dialog o cale de detensionare, în unitate, respect deplin pentru principiile fundamentale ale securității europene, suveranitatea statelor și drepturile care rezultă din ea”, potrivit Elysée.

El va încerca să obțină progrese în timpul întâlnirilor sale cu președintele rus Vladimir Putin, luni, la Moscova, și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski a doua zi la Kiev.

Potrivit Elysée, domnul Stoltenberg „a salutat această abordare” și „a mulțumit președintelui (francez) pentru coordonarea strânsă efectuată cu aliații înaintea călătoriei sale”, a informat președinția.

La rândul său, Boris Johnson i-a relatat lui Emmanuel Macron rezultatele vizitei sale la Kiev săptămâna aceasta și recenta sa întâlnire cu domnul Putin.

Occidentalii au acuzat Moscova încă de la sfârșitul anului 2021 că a adunat zeci de mii de soldați la granițele Ucrainei pentru o potențială invazie, pe care Rusia o neagă, pretinzând doar că îi garantează securitatea.

Elysée a mai indicat că discuția cu Boris Johnson „s-a concentrat și pe problemele migrației și în special traversarea Canalului Mânecii”. „Au subliniat necesitatea ca Franța și Regatul Unit să colaboreze pentru a lupta împotriva rețelelor de traficanți”, în timp ce traversările ilegale ale Canalului sunt un subiect regulat care produce tensiuni între Paris și Londra.

Un record de peste 51.000 de migranți au încercat traversarea periculoasă în 2021, dintre care peste 28.000 au reușit, potrivit guvernului britanic.