​După cinci zile de când a căzut în puțul adânc de 32 de metri din curtea casei, băiețelul de doar cinci ani din Maroc a fost scos de echipele care au lucrat zi și noapte. Copilul a fost urcat într-o ambulanță care a părăsit imediat locul unde mulțimea era adunată. Potrivit Arab News însă, micuțul a decedat.

Putul in care a cazut copilul de 5 aniFoto: Captura video

Regele Marocului, Mohammed al VI-lea, le-a telefonat lui Khaled Oram și Wassima Khersheesh, părinții lui lui Rayan, băiețelul căzut în puț, pentru transmite condoleanțe, a anunțat Casa Regală.Regele a precizat că a urmărit îndeaproape operațiunea și a apreciat eforturile depuse de echipele de salvatori.

Operațiunea de salvare din Maroc a fost una contracronometru. Zeci de oameni au făcut eforturi disperate să salveze copilul de cinci ani care a căzut în urmă cu cinci zile într-un puț de 32 de metri din curtea casei.

Zeci de utilaje au făcut o groapă uriașă, iși au săpat un tunel orizontal de trei metri, în paralel cu securizarea perimetrului de către echipele tehnice, pentru a se apropia de locul în era blocat copilul.

Salvatorii au intrat sâmbătă după amiază în tunelul care duce înspre locul unde ar fi blocat copilul.

Dar lucrările de foraj au înaintat foarte încet în satul dintr-o regiune săracă din nordul Marocului.

Ultimii doi metri pentru a ajunge la băiatul blocat în puțul de 32 de metri au fost cei mai dificili din cauza riscului de alunecări de stânci.

Până în ultimul moment nu s-a știut nimic cu privire la soarta micuțului Rayan, dar cu cât treceau orele, cu atât se s-a instalat îndoiala cu privire la șansele de a-l găsi în viață.

În condiții dificile, salvatorii au lucrat fără întrerupere în ultimele ore ale nopții de vineri spre sâmbătă în lumina reflectoarelor puternice, aducând o notă sumbră scenei tragediei, potrivit jurnaliștilor AFP. Comunicațiile sunt foarte slabe în acest bazin izolat.

Mii de oameni au venit în zonă în ultimele zile, unii de departe, în semn de solidaritate, și campează la fața locului în ciuda frigului din această zonă muntoasă, aflată la o altitudine de aproape 700 de metri.

„Am venit să dăm o mână de ajutor salvatorilor. Rayan este un copil din regiunea noastră, ne rugăm lui Dumnezeu să fie mântuit", mărturisește un voluntar. „Nu vom pleca până nu iese din fântână”.

Băiatul de cinci ani a căzut marți după-amiază într-un puț secat cu o adâncime de 32 de metri, îngust și greu accesibil, săpat în apropierea reședinței familiei din satul Ighrane, lângă Bab Berred, în provincia Chefchaouen.

„Am speranța că copilul meu va ieși în viață din această fântână”, a declarat vineri seară tatăl lui Rayan. „Le mulțumesc tuturor celor mobilizați și celor care ne susțin în Maroc și în alte părți”.

Drama a început odată cu dispariția copilului, marți în jurul orei 14.00: „Toată familia s-a mobilizat să-l caute până am aflat că a căzut în fântână”, a declarat presei locale, mama copilului, cu ochii plini de lacrimi.

Accidentul lui Rayan a generat multă simpatie și solidaritate pe rețelele de socializare din întreaga lume.

„Salvatorii mută la propriu un munte pentru a-l salva pe micuțul #Rayan, sper că eforturile lor nu vor fi în zadar și ca tuturor celor care s-au rugat pentru el să li se răspundă la rugăciuni”, a scris un utilizator Twitter.

„Inimile noastre sunt alături de familie și ne rugăm lui Dumnezeu să-l găsească cât mai curând posibil”, a asigurat purtătorul de cuvânt al guvernului, Mustapha Baitas, care a îndemnat mulțimea prezentă la fața locului „să lase salvatorii să lucreze”.

Acest accident face aduce aminte de o altă tragedie care a avut loc la începutul anului 2019 în Spania, în Andaluzia. Un copil de doi ani a murit după ce a căzut într-un puț de 25 de centimetri diametru și peste 100 de metri adâncime, săpat pentru a găsi apă.

Trupul micuțului Julen fusese găsit după treisprezece zile de căutări și mobilizări excepționale.